Negyedéves jelentés

2023 Q3

Tisztelt Ügyfelünk!

A vezérigazgató-váltással kapcsolatban Bilibók Botond köszönőlevelét és az általam írt bemutatkozó írást itt olvashatják.

Szintén Botonddal készítettünk egy húszperces videót, ahol a vezérigazgató-váltással kapcsolatos motivációinkról, tapasztalatokról beszélgettünk.

Kis pluszok és kis mínuszok a gazdaságban

A 2023-as év egyelőre eseménytelennek tűnik a 2020-22-es pánikok után. Pár éve a Covid-variánsok, egy éve ilyenkor az orosz-ukrán háború okozta gázársokk tartott lázban sokunkat a jövőt illetően. A szélsőségesen negatív forgatókönyvek szerencsére ma nem realitások. Rossz szcenárióban zuhanás helyett inkább kis mínuszos növekedéseket látunk, viszont jó szcenárióban sem várhatunk komoly ugrásokat a gazdasági növekedésben. Maradnak a maximum kis pluszos növekedések Európában és Amerikában. A költségvetési stimulusok már maximumon pörögnek, a munkaerő kihasználtsága a fejlett világban mindenhol csúcson, a megjelenő infláció miatt a kamatokat magasabban tartják a jegybankok. Tehát – 2008-cal ellentétben – buborékok, durva egyensúlytalanságok hiányában, zuhanástól nem kell tartani, de komoly növekedést is nehéz elképzelni.

Magyarországon tökéletesen kézzelfoghatóak a fejlett világ problémái, de mintha nálunk minden mutató a skála pesszimista végén lenne... Éppen a minap ismerte be a kormány, hogy az idei költségvetési hiány 4 helyett inkább 5-6 százalék között lesz. A kamatok nálunk magasabbak, mint bárhol a régióban, a hazai munkaerőpiac tartalékai pedig minden jel szerint kimerültek. Magyarország tehát a kis mínuszos országok csoportjába tartozik, nem a kis pluszos országok közé. Lesz majd itt is enyhe növekedés, de „nagy pluszok”, amelyek a 2015-2020 közti időszakot jellemezték, most nem várhatóak. 

Mozgás a hazai megtakarítások piacán

Idén nyáron nagyobb a figyelem a megtakarítók részéről. Mi is több megkeresést, kérdést kaptunk a szokásosnál. Úgy látjuk, ennek több oka van: a szociális hozzájárulási adó bevezetése a befektetések piacán, az új inflációkövető állampapírok lejárati idejének tíz évre növelése, a bizalmi vagyonkezelés adóelőnyének csökkentése és így a változtatás előtt alapított bizalmi vagyonkezelők számának durva növekedése mind ide sorolhatóak. Talán még ezeknél is fontosabb, hogy a kamatok euróban, dollárban és forintban is érdemiek, ráadásul gyorsan változnak. Sokakat érdekel, hogy mi most az aktuálisan elérhető legjobb kockázatmentes hozam, mi a legjobb útja a likviditások kezelésének, vagy hogyan rendezi át ez az új világ a kockázatos eszközök piacát. 

Ennek megfelelően mi állunk rendelkezésre, privátbankáraink mellett a portfóliókezelői csapatunk tagjai is többet beszélnek konferenciákon, podcastokban, webinár formájában. Önök, a privát vagyonkezelt ügyfeleink számára idén ősszel is rendezünk Eszmecserét, most a Covid-időkhöz hasonlóan online módon.

Tisztelettel, 

Szabó Balázs