Negyedéves jelentés

2023 Q3

Tisztelt Ügyfelünk!

A vezérigazgató-váltással kapcsolatban Bilibók Botond köszönőlevelét és az általam írt bemutatkozó írást itt olvashatják.

Kis pluszok és kis mínuszok a gazdaságban

A 2023-as év egyelőre eseménytelennek tűnik a 2020-22-es pánikok után. Pár éve a Covid-variánsok, egy éve ilyenkor az orosz-ukrán háború okozta gázársokk tartott lázban sokunkat a jövőt illetően. A szélsőségesen negatív forgatókönyvek szerencsére ma nem realitások. A palesztin-izraeli konfliktus globális gazdaságra vonatkozó hatásai egyelőre nem látszanak. Rossz szcenárióban zuhanás helyett inkább kis mínuszos növekedéseket látunk, viszont jó szcenárióban sem várhatunk komoly ugrásokat a gazdasági növekedésben. Maradnak a maximum kis pluszos növekedések Európában és Amerikában. A költségvetési stimulusok már maximumon pörögnek, a munkaerő kihasználtsága a fejlett világban mindenhol csúcson, a megjelenő infláció miatt a kamatokat magasabban tartják a jegybankok. Tehát – 2008-cal ellentétben – buborékok, durva egyensúlytalanságok hiányában, zuhanástól nem kell tartani, de komoly növekedést is nehéz elképzelni.

Magyarországon tökéletesen kézzelfoghatóak a fejlett világ problémái, de mintha nálunk minden mutató a skála pesszimista végén lenne... Éppen a minap ismerte be a kormány, hogy az idei költségvetési hiány 4 helyett inkább 5-6 százalék között lesz. A kamatok nálunk magasabbak, mint bárhol a régióban, a hazai munkaerőpiac tartalékai pedig minden jel szerint kimerültek. Magyarország tehát a kis mínuszos országok csoportjába tartozik, nem a kis pluszos országok közé. Lesz majd itt is enyhe növekedés, de „nagy pluszok”, amelyek a 2015-2020 közti időszakot jellemezték, most nem várhatóak.

Mozgás a hazai megtakarítások piacán

Idén nyáron nagyobb a figyelem a megtakarítók részéről. Mi is több megkeresést kaptunk a szokásosnál. Úgy látjuk, ennek több oka van: a szociális hozzájárulási adó bevezetése a befektetések piacán, az új inflációkövető állampapírok lejárati idejének tíz évre növelése, a bizalmi vagyonkezelés adóelőnyének csökkentése mind ide sorolhatóak. Talán még ezeknél is fontosabb, hogy a kamatok euróban, dollárban és forintban is érdemiek, ráadásul gyorsan változnak. Sokakat érdekel, hogy mi most az aktuálisan elérhető legjobb kockázatmentes hozam, mi a legjobb útja a likviditások kezelésének, vagy hogyan rendezi át ez az új világ a kockázatos eszközök piacát.

Többek között ennek is köszönhető, hogy megszerveztük a „Befektetések világa by HOLD” online rendezvényünket, melynek felvételét itt tudja megtekinteni. Negyedéves jelentésünket ez alkalommal két videóval egészítettük ki, melyekben röviden és hosszabban kifejtve arról beszélget Balásy Zsolt a HOLD befektetési igazgatójával, Móricz Dániellel, hogy milyen nagyobb lépéseket tettünk az Online vagyonkezelés portfolióiban az elmúlt időszakban.

Amennyiben befektetésével kapcsolatos kérdése merül fel kérjük küldje el a kerdes@hold.hu címre.

Tisztelettel, 

Szabó Balázs

Mit csináltunk az elmúlt negyedévben az OVK (Online vagyonkezelés) portfólióiban?

Itt pedig picit hosszabban fejtjük ki, mi is történt Q3-ban.

Olvasson bele világgazdasági kitekintőnkbe is!