Vagyonkezelés

A vagyonkezelés egy olyan szolgáltatáscsomag, ahol az ügyfél átadja a befektetési döntések terhét egy szolgáltatónak, aki jellemzően egy diverzifikált portfólióba helyezi el a vagyonát.

A vagyonkezelés tehát lényegesen szélesebb körű tevékenység a pénzügyi tanácsadásnál.

A vagyonkezelők az ügyfelek igényeit, kockázathoz való hozzáállását és egyéb kéréseit is figyelembe veszik annak érdekében, hogy a befektetési formák legmegfelelőbb módját választhassák. A cél egy olyan befektetési stratégia kialakítása, ami az ügyfél igényeinek leginkább megfelel. Miután a kiinduló befektetési terv elkészült, a vagyonkezelő rendszeresen konzultál az ügyfeleivel, ennek megfelelően módosítva a befektetési portfólión.

A privát vagyonkezelés

A privát vagyonkezelés a vagyonkezelés egy szűkebb formája. Esetében a vagyonkezelő és az ügyfél, mint a szolgáltatás két fő szereplője, személyes kapcsolatban vannak. Az ügyfél vagyonának jellemzően adott összeghatár felett kell lennie ebben az esetben. Az ügyfél a befektetni kívánt összeget elhelyezi az általa választott vagyonkezelőnél, akivel az igényeiről való egyeztetés után dönthetnek a befektetés mellett és szerződésben rögzítik a szolgáltatás kereteit, valamint díjazását.

A privát vagyonkezelő szorosan figyelemmel kíséri az ügyfél számláit és rendszeresen tájékoztatja az esetleges kockázatokról. Ezzel a folyamatos monitorozás és gyakran napi döntést igénylő feladatokat tekintve leveszi a terhet ügyfelei válláról. Szintén a privát vagyonkezelés előnye, hogy az ügyfél egy olyan partnere tesz szert, akit bármikor fel tud keresni a pénzügyeivel kapcsolatos kérdéseivel. Gyakori, hogy a szolgáltatás keretein belül vagy egyéb tanácsadókkal kiegészülve olyan kérdésekben is támogathatják ügyfeleiket, mint az adózás, az örökösödés tervezése vagy a hitelfelvétel.

Olyan, magas vagyonnal rendelkező ügyfelek számára lehet érdemes a privát vagyonkezelési szolgáltatást igénybe venni, akiknek elsődleges célja, hogy minden befektethető eszközük és pénzügyi kérdésük egy szakértő kezében legyen. A szolgáltatások pontos köre eltérő az egyes vállalatoknál.

Online vagyonkezelés

A technika fejlődésének és a mindennapi élet felgyorsulásának köszönhetően egyre szélesebb körben jelent meg az igény, hogy megtakarítások könnyedén, online kezelhetők legyen. A munka és a család mellett sokak számára nem jut idő egy portfólió napi monitorozására, a gazdasági környezetnek megfelelő igazítására, ugyanakkor nem rendelkeznek akkora összeggel, hogy befektetéseiket privát vagyonkezelési szolgáltatásban helyezzék el.

Ilyenkor jelenthet megoldást egy online vagyonkezelési szolgáltatás. Ennek során a beutalt összeget a szolgáltató az ügyfél igényeinek megfelelő portfóliókba helyezi el. Ezt követően, ha azt a környezeti változások indokolttá teszik igazít a portfóliókon.

Milyen vagyonkezelési szolgáltatások elérhetőek a HOLD-nál? Tekintse meg befektetési lehetőségeinket!