Treasury

A treasury egy vállalati egység melynek elsődleges célja, a mindennapi üzleti tevékenységéhez szükséges összeg biztosítása, anélkül, hogy a túl sok nem befektetett összeg miatt a vállalat jövedelemtől esne el.

Treasury jelentése

A treasury kiemelkedő szerepet játszik a vállalkozás pénzügyi egészsége és sikere szempontjából. A részleg magában foglalja a pénz és a pénzügyi kockázatok kezelését egy vállalkozásban. Valamint a hosszú távú pénzügyi stratégiájának és politikájának kidolgozásához is hozzájárul.

A vállalkozásoknál a treasury általában kétféle funkciót lát el. Egyrészt felügyeli a készpénzforgalmat, másrészt az optimális szinten tartja a likviditást, vagyis az éppen elkölthető összeg mennyiségét. Készpénzhiány esetén növeli annak mennyiségét (rövid távú hitelt vesz fel), többlet esetén pedig befekteti azt. A szakértelem leginkább az utóbbihoz kell, hiszen itt nem csak a pénzforgalom fenntartásáról, hanem akár hozam eléréséről is beszélhetünk.

Feladatai

A szervezeten belül ez a központ foglalkozik cash menedzsmenttel, likviditás-tervezéssel és kontrollal, a pénzügyi kockázatokkal, ezen belül kiemelt jelentőséggel a deviza kockázatok kezelésével. Emellett a banki kapcsolatrendszerek menedzselésével összefüggő feladatok is megjelennek. Fő feladatát, a stabil likviditás biztosítását úgy kell végrehajtania, hogy kihasználja a pénz, és tőkepiacok állandóan változó mozgását.

A treasury tevékenysége kihat az egész pénzintézetre, de fordítva is igaz, a pénzintézet működése befolyásolja a treasury céljait, feladatait. Nélküle nem tud működni egy pénzintézet. Ezen a területen jellemzően kevés ember is lehet nagy hatással az intézmény eredményességére és biztonságos működésére, így különösen fontos, hogy az itt dolgozók tisztában legyenek a piac működésével, a célokkal, a szabályzókkal, elvárásokkal és persze a megkötött ügyletek hatásaival. Mindehhez komoly informatikai támogatás és szigorúan ellenőrzött környezet társul, ahol látva a piacok folyamatos változásait megfelelő modellekkel és termékismerettel kell gyakran nagy összeget érintő gyors döntéseket hozni.

Míg a nagyobb vállalatoknál gyakran külön osztály foglalkozik ezen feladatok ellátásával, kisebb cégeknél egy egyéb pozícióban lévő személy feladatköreihez is tartozhat ez a tevékenység. Gyakran elfordul a feladat kiszervezése is, hiszen a bankok manapság már erre is számtalan megoldást nyújtanak.

Treasury magánszemélyeknek

A készpénzforgalom, az árfolyamkockázat kezelése nagy megtakarítással rendelkező magánszemélyek számára is fontos. A treasury szolgáltatásai tehát nemcsak vállalatoknak, hanem magánszemélyeknek is szólnak. A banki treasury-k széles termékpalettával és bő eszköztárral rendelkeznek ahhoz, hogy a leginkább testre szabott megoldásokkal kezeljék ezt.

A treasury általában hosszú távú partnerként működik együtt az ügyféllel és nem csak egy-egy tranzakció lebonyolításában érdekelt. A treasury-hez hasonló a privátbanki szolgáltatás, ami egy fix költségért cserébe nemcsak hozzáférést biztosít a megtakarítási portfólióban elhelyezhető egyéb termékekhez is, de megkönnyíti az adminisztrációt és az általános banki termékek körében is egyszerűbb, olcsóbb megoldásokat kínál. Így a megbízó egy helyen tarthatja a megtakarításait és a befektetéseit egyaránt.

Milyen egyéb megoldások léteznek a nagy megtakarítással rendelkező magánszemélyek számára? Olvassa el a privát vagyonkezelésről szóló cikkünket is!