Tartós befektetési számla

A Tartós Befektetési Számla vagy Szerződés, röviden TBSZ, egy olyan, a legtöbb pénzintézet kínálatában szerepelő befektetési számla, melyet 3, illetve 5 év után adóengedmény, illetve adómentesség illet.

A nulladik évben van lehetőség feltölteni a betétet. 3 év után 10%, 5 év után 0% a kamatadó. Ám ez csak abban az esetben jár, ha az adott időpontokig nem törjük fel a számlát, vagyis nem veszünk le róla pénzt. Két fő típusa van, az egyik esetén bankbetétekbe, a másik estén pedig értékpapírokba lehet fektetni a számlára elhelyezett összeget.

A konstrukciót 2010-ben hozták létre, azzal a céllal, hogy a magyar lakosságot ösztönözzék a hosszú távú megtakarításra. Azóta is folyamatos népszerűségnek örvend, a legtöbb pénzintézet kínálatában szerepel.

Tartós befektetési számla jelentése

Alapesetben minden befektetésen képződött hozam után 15 százalék a kamatadó, gyakorlatilag személyi jövedelemadó megfizetésére kötelezettek a befektetők. A TBSZ-re elhelyezett összegen képződött hozam után viszont adókedvezmény vagy adómentesség jár. Amennyiben az elhelyezett összeget nem veszik fel a számláról a gyűjtőév lejáratától számítva 3 évig, a fizetendő adó mértéke 15-ről 10 százalékra csökken, öt év után pedig a befektetés adómentessé válik.

A TBSZ-nek két fő típusa van. A Tartós befektetési számla, egy értékpapír, a Tartós betéti számla pedig egy betéti számlához hasonló. Ez egyben azt is jelenti, hogy a rajta elhelyezett összeg nem kerül automatikusan befektetésre, az értékpapír számla esetében nekünk kell kiválasztani a számunkra megfelelő részvényeket, befektetési alapokat vagy egyéb termékeket.

Jogosultság az adókedvezményre

Betétet csak  a gyűjtőévben, más néven a nulladik évben lehet elhelyezni, az összeg minimum 25.000 forint, vagy ezzel egyenértékű deviza kell legyen. A gyűjtőévben a számlára a 25.000 forinton felül tetszőlegesen lehet befizetni, felső korlát nincs. A gyűjtőév egy évnél rövidebb, vége a számlanyitást követő december 31-e. Tehát, ha például valaki december 1-én nyit TBSZ-t, akkor a gyűjtőév számára csupán egy hónapos lesz. A kedvezményekkel járó 3-5 év a gyűjtőévet követően veszi kezdetét.

Ha a számláról azelőtt vennénk le pénzt, hogy letelt volna a három év a számla és az adókedvezmény is megszűnik. A számlán elhelyezett összeget azonban bármikor befektethetjük az időszak során és a befektetés összetételén is változtathatunk idő közben.

Korábban a hozamot terhelő EHO, Egészségügyi Hozzájárulás, is kedvezményessé vált, illetve megszűnt TBSZ esetén, ám ez az teher 2017 óta nem vonatkozik a kamatbevételekre. A 2023-ban bevezetésre kerülő hozamot terhelő szocho (Szociális hozzájárulási adó) nem vonatkozik TBSZ-re. 3 illetve 5 év után dönthetünk a számlán levő összeg kivételéről, annak újabb befektetéséről egy másik TBSZ-en, vagy a két opciót ötvözhetjük is.

Tartós befektetési számla nyitásának feltételei

A bankbetéteket és az értékpapírokat ötvözni nem lehet egy számlán belül. Pénzintézetenként egy személy minden évben típusonként csak egy számlát nyithat. Ha a gyűjtőévben pénzfelvétel által feltörjük a számlát adott évben ugyanannál az intézménynél újat nem nyithatunk.

Devizanem alapján is különbséget tehetünk az egyes TBSZ számlák között. Mivel 2012 óta deviza számla is nyitható ezért  külföldi kereskedést is végezhetünk adómentesen.

Mikor érdemes TBSZ-re helyezni a megtakarításait?

Tartós Befektetési Számlát annak éri meg nyitni, aki legalább 3 éves befektetésben gondolkozik. Mivel azonban a feltörés nem jár pluszköltséggel, csak a mindenkori kamatadót kell utólag megfizetnünk a hozam után, így amennyiben nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy a rendelkezésre álló összeget a következő években fel szeretnénk használni érdemes lehet a Tartós Befektetési Számla mellett dönteni.

TBSZ-en keresztül érdemes például befektetési alapokba és részvényekbe fektetni, hiszen ezeknél a befektetési eszközöknél egyébként is hosszú távú megfontolás szükséges. Ha értékpapírokba fektetünk, azokkal szabadon kereskedhetünk, a portfólió összetétele változtatható.

Fontos kiemelni, hogy az egyébként is adómentes eszközök, például a Magyar Állampapír Tartós Befektetési Számlán történő elhelyezése nem célszerű, mivel a számla feltörése esetében ezek után is meg kell fizetni a személyi jövedelemadót.

TBSZ mozgatása bankok között

2014-től fogva a tartós befektetési számla mozgatható különböző pénzügyi intézmények között, így még nagyobb szabadsággal lehet kereskedni. Ennek sem adminisztratív sem adózási terhe nincs. Ugyanakkor érdemes mindig körültekintőnek lenni és megvizsgálni, hogy a pénzintézmény, amihez költöztetnénk számlánkat forgalmazza-e már megvélő értékpapírjainkat.