Swap

A swap olyan derivatív, származtatott ügylet, mely során vállalatok vagy pénzintézetek állapodnak meg tőzsdén kívüli szerződések révén, hogy egy előre meghatározott formula szerint kicserélik kötelezettségeiket vagy jövőbeni pénzáramlásaikat.

Swap jelentése

Az angol swap szó cserét jelent, a származtatott ügyletek ezen típusának kereskedése az 1970-es években vált népszerűvé. Az ügylet során általában fix kamatozású pénzáramlást konvertálnak változó kamatozásura vagy fordítva, vagy különböző piacok változó kamatozású pénzáramlásai között történik a csere. A swap-ügyletek futamideje általában egytől tíz évig terjed.

Swap típusok

Többféle swap ügylet is létezik

 • Kamatláb-swap során a két fél abban állapodik meg, hogy ugyanabban a pénznemben felvett hiteleik kamatfizetését kicserélik. Általában egy fix kamatozás cserél gazdát egy változó kamatozással.
 • Deviza-swap ügylet során egy adott devizában felvett hitel tőkeösszegét és kamatjait cserélik le egy másik devizában felvett hitelösszegre és annak kamatjaira.
 • Hitel-swap során egy bank az általa nyújtott hitelekből befolyt pénzáramlást cseréli el egy másik pénzintézmény által teljesítendő fizetésre.

Mikor érdemes a vállalatoknak és a magánszemélyeknek deviza-swapot alkalmazni? Olvassa el a csereügyletek ezen típusáról szóló cikkünket is!

Kamat-swap

A leggyakoribb típus a kamat-swap, amely során - ahogy a neve is jelzi - a résztvevők az esedékes kamatfizetéseket cserélik el, általában fixet változó ellenében. A fix kamatfizetési költséget elvállaló résztvevőt payer vagy buyer névvel illetik, míg a változó kamatot fizető reciever, seller nevet kap.

Egy kamat-swap során az alábbi tényezőket határozzák meg:

 • Az ügylet kezdeti dátuma. Ez alapján kerül meghatározásra az érvényes kamatláb.
 • Az ügyet lejárati dátuma. Ekkor történik a végső kamatelszámolás.
 • A feltételezett összeg. Ez az összeg képezi a kamatszámítás alapját.
 • A fix kamatot fizető kedvezményezett.
 • A kamatfizetés módszerei. Meghatározásra kerül az irányadó kamat, a kamatfizetés gyakorisága és értéknapja, a felhalmozott kamat számításánál alkalmazott szabályok.

Péda a kamatcserére

Ha hitelt szeretnénk felvenni választhatunk fix és változó kamatozású hitelek közül. Előbbi esetben a havi törlesztőrészlet a futamidő során előre meghatározott. Változó kamatozás esetén viszont a kamatláb egy másik gazdasági mutató értékéhez, például a jegybanki kamathoz kötve változik, ebből adódóan ebben az esetben magasabb kockázatról beszélhetünk.

Előfordulhat, hogy valaki például a jegybanki kamathoz kötött kamatozású hitelt vesz fel hosszú távra, mivel arra számít, hogy a jövőben ez az érték alacsonyan marad és így olcsón tudja visszafizetni a felvett kölcsönt. Ha a környezet mégis megváltozik, a jegybanki kamatok a vártnál jobban emelkednek és az adott ügyfél nem szeretné tovább viselni az ebből adódó kockázatot, akkor swap ügyletet köthet a hitelkonstrukcióra. Ebben az esetben általában azzal az intézménnyel, amelynél a hitelt is felvette egy megállapodást köt, hogy a kamatkifizetéseket ”kicserélik”, így a továbbiakban az ügyfél tulajdonképpen fix kamatot fog fizetni a hitelére.

A kamatláb-swapnak ezen kívül több formája is létezhet, a befektetések világában spekulációs céllal is köthetők ilyen ügyletek.

Milyen kockázatokkal számolhatunk?

Három fő különböző kockázat merül fel a swap ügyletek esetén:

 • Báziskockázat alatt a változó kamat jövőbeni alakulásából eredő kockázatot értjük. Ha a szerződés után emelkedik a kamatszint a fix kamatot fizető fél nyer, ha a kamatszint csökken akkor a változó kamatozást fizető fél jár jobban
 • Partnerkockázat alatt a résztvevők nem fizetési kockázatát értjük
 • Lejárati meg nem felelés kockázata akkor áll fenn, ha az ügylet időtartama hosszabb vagy rövidebb az azzal fedezni kíván eszköz időtartamánál

Milyen céllal kötik a csereügyleteket?

Swap ügyletre motiváció lehet:

 • A különböző piacok közötti arbitrázs
 • Más pozíciók fedezési igénye
 • Adósságkezelési költségmegtakarítás
 • Adósságállomány lejárati szerkezetének kialakítása
 • Hosszú távú kamatkockázatok fedezése