Refinanszírozás

Refinanszírozás esetén meglévő hitelkonstrukciók feltételeinek megváltoztatására kerül sor.

Változhat ilyenkor többek között a korábbi futamidő, a hitel mértéke és a kamatláb is. Jellemző, hogy kedvező gazdasági környezet esetén a hitelfelvevők refinanszírozás által megtakarításokhoz jutnak.

Refinanszírozás jelentése

Refinanszírozást lakossági ügyfelek, gazdasági vállalatok és bankok is alkalmazhatnak. Kereskedelmi bankok esetében refinanszírozásnak nevezzük forrásszükségletüknek jegybank általi kielégítését.

Legjellemzőbb motiváció a refinanszírozásra a kamatkörnyezetet érintő változások. A kamatlábak ciklikusak, a gazdasági környezet, a monetáris politika és a piaci verseny teljesítménye csökkentheti vagy növelheti őket.

Refinanszírozás során a hitelfelveő megkeresi jelenlegi vagy új hitelezőjét hitelkérelmével. A hitelintézet ezután újraértékeli az ügyfele pénzügyi helyzetét. A kérelem jóváhagyása esetén a hitelfelveő jellemzően előnyösebb konstrukcióhoz jut.

Példa a refinanszírozásra

Egy házaspár 30 éves futamidejű, 8 százalékos kamatlábú jelzáloghitelt vett fel. 10 év eltelte után a gazdasági helyzet kedvezőbb kamatokat eredményez. A házaspár refinanszírozásért fordul bankjukhoz és sikerül a fennmaradó 20 évre 8-ról 4 százalékra csökkenteni hitelük kamatlábát, mely jelentős megtakarításokhoz juttatja őket.

Refinanszírozás típusai

Különböző refinanszírozási lehetőségek vannak, melyek a hitelkonstrukciók más-más feltételeit módosítják.

Kamatláb és futamidő refinanszírozás

Az egyik leggyakoribb forma. Az eredeti kölcsön kifizetése után kerül sor a helyettesítésre egy kedvezőbb kamatláb használatával.

Pénz kifizetéssel járó

Ez az ügylet gyakori, ha a hitelt mögött álló fedezet értéke megnőtt. Az értéknövekedéshez az érintett nem az eszköz eladásával, hanem hitelösszege növelésével jut hozzá, ami pénz kifizetést jelent. 

Pénz befizetéssel járó

Pénzbefizetés által a hitelfelvevő a hitel egy részét alacsonyabb hitel-érték aránnyal vagy kisebb hiteltörlesztővel fizetheti ki.

Konszolidációs refinanszírozás

Akkor alkalmazható, ha a hitelfelvevő olyan kölcsönhöz jut hozzá melynek kamatlába alacsonyabb, mint a jelenlegi hiteltermékeinek átlagos kamatlába. Az új hiteléből kifizeti eddigi adósságát és így végső soron a megmaradó tőkeösszegét alacsonyabb kamat terheli majd.

Refinanszírozás előnyei

  • Alacsonyabb jelzáloghitel visszafizetés és kamatláb érhető el általa
  • A változó kamatláb állandóra váltható, mely kiszámíthatóságot eredményezhet
  • Pénzügyi szükség helyzet esetén készpénzre lehet szert tenni
  • Rövidebb futamidő érhető el vele, mely megtakarításokat eredményezhet

Milyen hátrányokkal jár?

  • Ha a futamidő visszaáll az eredeti hosszra a teljes kamatösszeg meghaladhatja az alacsonyabb kamatlábból származó előnyt
  • Állandó kamatozás esetén csak újbóli refinanszírozás esetén lehet kihasználni a csökkenő kamatlábak előnyét
  • Csökkenthető általa az otthon tárolt tőke mennyisége
  • A havi fizetési kötelezettség megemelkedhet a rövidebb futamidővel és a refinanszírozás záró költségei is felmerülnek