Privát vagyonkezelés

A privát vagyonkezelés egyéni befektetők számára végzett befektetési szolgáltatást és pénzügyi tervezést jelenti. A szolgáltatók segítenek az ügyfél igényei szerinti legjobb lehetőségeket megtalálni és kiigazodni a pénzügyi világ komplexitásában.

A vagyonkezelés során a döntések az ügyfél igényeire vannak szabva. A vagyonkezelő a konzultációk során feltérképezi az ügyfél igényeit, preferenciáit és pénzügyi helyzetét, ahhoz, hogy a befektetési stratégiája során a legalkalmasabb pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat választhassa. 

A privát vagyonkezelés része az ügyfélportfólió optimalizálása az ügyfél kockázatkerülésének figyelembevételével. Elméletileg bármekkora lehet az ügyfélportfólió mérete, de a gyakorlatban a privát vagyonkezelés tehetősebb ügyfeleket céloz meg.

A privát vagyonkezelők útmutatást adnak az ügyfeleiknek, hogy segítsék őket pénzügyi helyzetük javításában, és magas hozamú befektetéseket választhassanak.

Miben más a privát vagyonkezelés a privát banki szolgáltatáshoz képest?

A privát bankolás általánosságban vagyonkezeléssel és pénzügyekkel kapcsolatos szolgáltatásokat biztosít meghatározott vagyonnal rendelkező egyéneknek. Hasonlóan a privát vagyonkezeléshez, a privát banki szolgáltatások célközönsége is a magasabb megtakarításokkal és jövedelemmel rendelkező egyéneket célozza. A vagyon nagyságának alsó korlátja bankonként eltérőek lehetnek.

Különbségek

A legfontosabb különbség a privát banki szolgáltatások és a privát vagyonkezelés között az, hogy a privát banki szolgáltatások nem foglalkoznak portfóliókezeléssel, azaz az ügyfelek helyett nem hoznak befektetési döntéseket. A privát bank munkatársai útmutatást nyújthatnak az ügyfeleknek bizonyos befektetési lehetőségekről, de nem vesznek részt az ügyfelek eszközeinek befektetésének tényleges folyamatában. Az ilyen típusú szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek többsége saját értékpapírszámláján fektet be, megfontolva bankára tanácsait.

A privát vagyonkezelők szintén sok időt töltenek az ügyfeleikkel, hogy az igényeiket megfelelően felmérjék és ennek megfelelő befektetési döntéseket hozhassanak meg. Ezt követően az ügyfél vagyonát be is fektetik a korábban tisztázott feltételek alapján. Elmondható tehát, hogy ebben az esetben több felelősség hárul a szolgáltatóra, ami több terhet vesz le az ügyfél válláról.

A privát vagyonkezelő díjazása

A privát vagyonkezelők szolgáltatásaikért eltérő díjazást kérhetnek. Bizonyos privát vagyonkezelők éves, vagy óránkénti szinten meghatározott, esetleg átalánydíjat kapnak. Mások megbízásokra szerződnek és a befektetéseik sikeressége alapján kerülnek kifizetésre. Természetesen a díjazás alapon dolgozó privát vagyonkezelők is kaphatnak juttatást az ügyfeleik sikeres befektetései után.