Poison pill

A poison pill (szó szerint: méregpirula) arra a védekező stratégiára utaló kifejezés, amelyet egy vállalat a ellenséges felvásárlástól tartva választhat.

A poison pill mögötti mechanizmus az ellenséges felvásárlástól tartó vállalat  igazgatóságának eszköze, hogy a vállalatot üzletileg kevésbé vonzóvá tegyék, vagy megnehezítsék az felvásárlást a tőzsdén kereskedett részvényeik felhigításával. A posion pill végrehajtását az igazgatóság indíthatja el. A folyamat során lehetővé teszik a meglévő részvényesek számára új részvények diszkont áron történő vásárlását.

Az üzleti életben egy vállalat felvásárlása egy másik vállalat által egyáltalán nem számít szokatlannak. Az felvásárlás biztosíthatja az új piacokra történő belépést, vagy járhat olyan működési előnnyel, amely mindkét vállalat számára nyereséges. Azonban ellenséges felvásárlásról is beszélhetünk, amelyek elkerülésére vagy elhalasztására a poison pill az egyik stratégia.

Az  ellenséges felvásárlás egyszerűen megfogalmazva annyit tesz, hogy a vállalat vezetése nem ért egyet a felvásárlás mögötti indokokkal, vagy a megfogalmazott jövőbeli vízióval. A felvásárlást kezdeményező vállalat a vezetést kikerülheti közvetlenül a részvényeseken keresztül, vagy megpróbálhatja a vezetésben a felvásárlást ellenző vezetők lecserélését bizonyos eszközökkel.

A poison pill stratégiát alkalmazzák olyan esetekben is, amikor nem feltétlenül a felvásárlás elkerülése a cél, hanem az időnyerés, hogy a vezetők megfelelően átgondolhassák az ajánlatot, valamint a közvetlen tárgyalást elősegítsék.

A poison pill stratégia típusai

Ellenséges felvásárlás megakadályozására ritkán választják elsőként ezt a stratégiát. Egy kitartó féllel szemben más módszerek jobban működnek. Helytelenül alkalmazva pedig a stratégia magának a vállalatnak is képes kárt okozni.

A stratégiának több változata is létezik. A lényege viszont mindegyiknek az, hogy a meglévő részvényesek számára további részvények megvásárlását teszik lehetővé, amelyet az ellenséges felvásárlás kezdeményező fél nem vásárolhat meg. Az eltérő típusok közül a flip-in és a flip-over posion pill-ként ismert stratégia emelhető ki.

Mit takar a flip-in poison pill?

A flip-in poison pill azt a gyakorlatot takarja, amely során – a felvásárlást kezdeményező felet leszámítva – minden részvényes számára lehetővé teszik részvények megvásárlását csökkentett áron. Ezzel a részvényesek a többi befektetőhöz képest azonnali árfolyamnyereségre tehetnek szert. Ha a felvásárlást kezdeményező félnek már voltak részvényei a vállalattól, akkor ezek értéke csökkenni fog a piacon lévő részvények hígulása miatt. Ezt a stratégiát akkor célszerű követni, mielőtt a felvásárlást kezdeményező fél részvényeinek száma elérne egy bizonyos százalékot.

Mit takar a flip-over poison pill?

A flip-over poison pill ezzel szemben az arra való felkészülés, hogy az ellenséges felvásárlás megvalósul. Ebben az esetben a részvényeseknek arra lesz lehetősége, hogy a felvásárlás kezdeményező vállalat részvényeit vásárolják meg kedvezményesen. Például a sikeres felvásárlás után a részvényesek a felvásárló részvényeit kettőt egyért arányban vásárolhatják meg, így higítva a vállalat saját tőkéjét. Ez a stratégia arra készteti a felvásárlót, hogy meghátráljon.

Milyen hátrányai vannak a stratégia alkalmazásának?

Három főbb hátrányt azonosíthatunk a posion pill esetében.

  • Először is a stratégiát alkalmazó vállalat részvényeinek értéke túlságosan felhígulhat. Előfordulhat, hogy a részvényeseknek új részvényeket kell megvásárolniuk ahhoz, hogy a befektetésük szintjét az eredetin tarthassák.
  • Másodszor, az intézményi befektetők kevésbé hajlandóak a agresszív védekezési stratégiákkal élő vállalatokba fektetni.
  • Harmadszor pedig a szakmailag nem megfelelő vezetők pozícióban maradásának is eszköze lehet a poison pill. Így a stratégia használata intő jelként is szolgálhat a részvényesek számára.