Pénzpiaci alap

A pénzpiaci alap olyan befektetési alap, amely alacsony kockázatú és rövid lejáratú eszközökbe fektet.

Pénzpiaci alap jelentése

Jellemzően bankbetéteket és rövid lejáratú kötvényeket tartalmaz ez a típusú befektetési alap. A pénzpiaci befektetési eszközök alacsony kockázatúnak tekinthetők más értékpapírokkal szemben. Így viszont a hozamuk is jellemzően alacsonyabb, mint például a részvényalapoké.

Befektetési alapok

A befektetési alapok alapkezelők által összegyűjtött és menedzselt vagyontömegek. Egy alap összetételét a befektetési politika határozza meg, ami információt szolgáltat az adott alap kockázatosságáról és az általa tartható eszközökről. Ez alapján a befektetési alapokon belül megkülönböztethetünk például pénzpiaci alapokat, kötvényalapokat, részvényalapokat és akár vegyes alapokat is.

A befektetési alapok vagyona a befektetők tulajdonában van, amit a befektetési jegyek testesítenek meg. Egy befektetési jegy gyakorlatilag annak az értéknek felel meg, ami a befektetési jegyet birtokló befektető markát ütné, ha értékesítésre kerülnének az alap portfóliójában található eszközök. A befektetési alapokon keresztül az egyéni befektetők alacsonyabb tranzakciós költségeket mellett lehetnek tulajdonosai egy diverzifikált portfóliónak. Az aktívan kezelt alapok esetén az összegyűjtött vagyontömeget magas szakértelemmel rendelkező alapkezelők menedzselik.

Pénzpiaci alapok célja

Céljuk elsősorban a befektetők rövid távú megtakarításainak kezelése és likviditás biztosítása. Valós alternatívaként szolgálnak egy hagyományos bankbetéttel szemben. Esetükben jellemzően nincs lekötési idő megszabva és a befektetett összeg a hozammal együtt rugalmasan felvehető, míg a hagyományos bankbetétek lejárat előtti feltörése kamatveszteséggel járhat.

Pénzpiaci alap kockázatai

Az alapok ezen típusának elsődleges kockázata a kamatemelésekből származhat, amikor is a kötvények árfolyamai csökkenhetnek, viszont a rövid lejáratú kötvények miatt ez a kockázat alacsonynak tekinthető. (Ezzel szemben a részvényalapok kockázata jóval magasabb, mivel részvények árfolyama alapvetően az adott vállalat működésétől és a gazdaság pillanatnyi állapotától is függ.) Pénzpiaci alapok esetében nem jellemző a tőkevédelem. Az alacsony hozamok miatt pedig jelentős tőkenövekedés sem érhető el.

A likviditási alap

A pénzpiaci alap egyik speciális fajtája a likviditási alap. Abban különbözik a hagyományos pénzpiaci alaptól, hogy a portfóliójában csak 60 napon belül lejáró betétek és kötvények lehetnek.