Okos szerződés

Az okos szerződés a blokklánc technológiára alapuló szerződési forma, mely legfőbb erénye a hagyományos szerződésekkel szemben, hogy gyorsabb, biztonságosabb, olcsóbb és harmadik fél bevonását nem igényli.

Az okos szerződés egy blokkláncban tárolt kódsor, mely tartalmazza a szerződés összes információját. Egy előre megadott esemény bekövetkeztekor a szerződés így automatikusan végrehajtódik.

Blokklánc technológia

A blokklánc technológia számos lehetőséget rejt a hagyományos rendszerekhez képest. A technológia egy elosztott adatbázis, mely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, kizárva a hamisítás és módosítás lehetőségét. A blokklánc technológia egyik nagy unikuma, hogy decentralizált. Ezáltal az adatok nem egy szolgáltatónál összpontosulnak és így kiküszöbölhető a közvetítő, megbízható harmadik fél szükségessége különböző ügyeltek során. Így amellett, hogy konfliktusos helyzetek kerülhetők el, idő is spórolható.

Kormányzatok is elkezdtek érdeklődni már a technológia felé. Az Ethereum blokklánc az egyik legnépszerűbb platform okos szerződések létrehozására.

Mi is az okos szerződés?

Az okos szerződés a blokklánc technológia egyik leghasznosabb és legsikeresebb felhasználási módja. Valójában, okos szerződések alatt számítógépes kódok halmazát értjük. Ezek a kódok blokkláncon futnak, mint egy alkalmazás vagy program. Tartalmazzák az összes szerződéssel és szerződő felekkel kapcsolatos információt, melyet bármelyik fél bármikor megtekinthet.

Egy előre megadott esemény bekövetkeztekor a szerződések automatikusan végrehajtásra kerülnek. A szerződésben foglaltakat nem lehet utólagosan átírni vagy módosítani, emellett megszeghetetlenek. Egy okos szerződés legfontosabb tulajdonságai, hogy önmagát ellenőrzi, futtatja és érvényesíti, emellett pedig manipulálhatatlan.

A szerződések ezen fajtái elméletben már több mint 20 éve léteznek. Nick Szabo, egy magyar származású informatikus és jogász az 1990-es években írt először róluk. Gyakorlatban viszont a blokkláncok megjelenése óta alkalmazhatók.

Az okos szerződések típusai

Két típus különböztethető meg.

Determinisztikus okos szerződés

Minden szükséges információt arról a blokkláncról szereznek meg, amelyre telepítve lettek.

Nem-determinisztikus okos szerződés

Olyan információt is igényelnek, mely nem arról a blokkláncról szerezhető meg, amelyre telepítve lettek. Ilyen információ lehet például egy focimeccs eredménye, időjárás előrejelzés vagy bármilyen más egyéb történés a világból.

Mi szükséges egy okos szerződés létrehozásához?

A következő dolgokra van szükségünk egy ilyen szerződés létrehozásához:

  • Egy decentralizált blokkláncra
  • Egy programnyelvre, amellyel a szükséges adatokat tudjuk rögzíteni
  • A szerződés tárgyára, ahol meg kell határoznunk és hozzáférést kell biztosítanunk a szerződésben rögzített eszközök, áruk vagy szolgáltatások meghatározott időpontban való feloldásához vagy lezárásához
  • A szerződési feltételekre, ahol rögzítjük a szükséges adatokat, feltételeket és a műveletek és események pontos sorrendjét
  • Digitális aláírásokra, vagyis minden félnek a saját titkos kulcsával kell aláírnia a szerződést

Az okos szerződések előnyei

Lényeges előny, hogy transzparensek, tehát teljes átláthatóságot biztosítanak a tranzakciók során. A szerződés tartama minden fél számára látható, előre rögzített és jóváhagyott. Minden feltétel azután lép érvénybe, hogy minden résztvevő jóváhagyta és digitálisan aláírta azt. Ezáltal jelentősen elkerülhetőek a későbbi konfliktusos helyzetek.

Az okos szerződések biztonságosak, hiszen minden tranzakciónak nyoma marad a blokkláncban, visszamenőleg módosítani nem lehet őket. A szerződések titkosítottak. A rendszer sajátosságából fakad tehát, hogy a szerződések manipulálhatatlanok.

Fontos még megemlíteni, hogy az automatizált folyamatok miatt létrehozásuk és végrehajtásuk gyors. A sebességüket növeli, hogy nem igényelnek különböző közvetítőket. A közvetítők hiánya jelentősen csökkenti a költségeket is. Emellett manapság már számos okos szerződés szabvány is elérhető, melyekkel rövidíthető a szerződéskötés hossza. Így összességében csökkenek a működési költségek és a bürokratikus teher is sokkal enyhébb.

Az okos szerződések – mivel tulajdonképpen egy kódsorról van szó – nagy mértékben testreszabhatók.

Milyen hátrányai lehetnek?

Mivel emberek írják a szerződéseket, és a szerződések a blokklánc technológiai miatt megmásíthatatlanok, esetleges hibák esetén nagy költségei lehetnek egy félresikerült szerződésnek.

Egyelőre egy kormány sem szabályozza az őket, így jogállásuk is bizonytalan.

Továbbá, bár költséghatékonyabb megoldás lehet hagyományos társával szemben, az okos szerződések sem valósulnak meg költségmentesen. Mindenképp szükség van egy szakmailag profi fejlesztőre, aki képes hibamentesen elkészíteni a szerződést és a szükséges feltételeket, valamint képes a megrendelői elvárásokat megfelelőképp lefordítani a blokklánc technológia számára.

Mire használható az okos szerződés? Példák az okos szerződés használatára

Okos szerződések által:

  • Bármilyen érték (például pénz, részvény, ingatlan, autó) gazdát cserélhet
  • Pénzt lehet váltani
  • Jóváhagyásokra váró üzletek elkerülhetők
  • Kifizetések automatizálhatók

Az okos szerződések kiváltképp hasznosak az energia-, az ingatlan- és a szórakoztatóipar, valamint az egészségügy, a média és a kormányzás területén.

Ha például egy bírósági nyilvántartásba vett dokumentumot szeretnénk megszerezni, akkor hagyományos módon ügyvédhez fordulunk, aki díj ellenében átfutási idővel eljuttattja hozzánk a dokumentumot. Okos szerződéssel a harmadik fél és az átfutási idő is elkerülhető. Fizetés után azonnal megkapjuk a dokumentumot.

Káresemények esetén a biztosítási folyamat is korszerűsödhetne ezen szerződéstípus alkalmazásával. Az esemény bekövetkeztében blokkláncon alapuló okos szerződés által a káresemény ellenőrzésé és a kár kifizetése is automatikusan megvalósulna.

Ingatlan adás-vétel esetén okos szerződéssel elkerülhető az összes közvetítő személy – az ingatlanközvetítő, az ügyvéd, a közjegyző, a földhivatal – szükségessége. Ezáltal jelentős mennyiségű pénz és idő takarítható meg a vevő és az eladó számára egyaránt.

A svéd kormány és a svéd földhivatal megbízásából kísérletet végeztek, mely egy blokkláncra alapuló okos szerződéseket használó telefonos applikáción keresztül bonyolította az ingatlanok hirdetését, az eladók és vevők egymásra találását, az ingatlanok jelzáloggal való megterhelését, a jelzálog aláírását és az ingatan nyilvántartásba vételét. A kísérlet arra a következtetésre jutott, hogy a technológiai hatékony megoldást nyújt, és egy elfogadható digitális alternatíva a földhivatali nyilvántartások jelentőségét tekintve.