Nyugdíjpénztár

A nyugdíjpénztár tagjai éveken, évtizedeken át rendszeresen befizetnek egy meghatározott összeget, majd a nyugdíjkorhatár elérését követően különböző nyugdíjszolgáltatásokban részesülnek a pénztártól.

Nyugdíjpénztár jelentése

A nyugdíjpénztár olyan, külön törvényben szabályozott önszerveződő intézmény, amely lehetőséget teremt tagjai számára, hogy aktív éveik alatt jövedelmükből biztonságos és hatékony módon előtakarékoskodjanak nyugdíjas éveikre. A pénztári rendszer a nyugdíjellátás biztosításának egyre inkább terjedő módja a világon.

Az állami nyugdíjjal ellentétben a kifizetések fedezetéül a tag által befizetett összegek és azok hozamai szolgálnak. Tehát a tagok saját maguk gondoskodnak nyugdíjukról. A pénztár intézménye azt teszi lehetővé, hogy ezt a nyugdíjcélú vagyonfölhalmozást a tag jog által védve, szervezetten és gazdaságosan vigye véghez.

A Magyarországon 1998. január 1-én életbe lépett nyugdíjrendszert 3 pillérű rendszernek is szokták nevezni. A nyugdíjak első pillére minden esetben az állami nyugdíj. A magánnyugdíjpénztárak alkotják a jövőbeni nyugdíjak második pillért. Az öngondoskodásnak nevezett nyugdíj célú megtakarítások (önkéntes nyugdíjpénztár, biztosítás, NYESZ, vagy más megtakarítás) pedig a harmadikat.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legrégebbi, állami támogatással is rendelkező nyugdíj előtakarékossági forma, a három, államilag támogatott nyugdíj megtakarítási módozat egyike. Az önkéntes nyugdíjpénztárak a kilencvenes években jöttek létre abból a célból, hogy a tagok aktív éveik alatt félre tehessenek nyugdíjukra.

Alacsony tagdíjjal indítható. A tagok egyéni számlájukon gyűjtik megtakarításukat. Az összegyűlt pénzt pedig a pénztár a hozamok elérésének érdekében főként magyar részvényekbe és állampapírokba fekteti be. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy megtakarítási forma. Nem férhet hozzá az állam, hiszen az olyan lenne, mintha például a bankszámlánkon lévő pénzt vennék el.

A hozamokon felül, mivel hivatalosan is elismert formáról van szó, az ÖNYP esetén is igényelhető a 20% adóvisszatérítés, mely tovább növeli a nyugdíjcélú megtakarításokat. Ezt az adókedvezményt az adott évi önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseink után igényelhetjük vissza a személyi jövedelemadónkból (SZJA). A visszatérítés közvetlenül a nyugdíjpénztári számlánkra kerül jóváírásra május – július körül, így az onnantól kezdve hozamokat is termel. A lejáratra a nyugdíjkorhatár elérésekor kerül sor. Ekkor a pénztártag választhat, hogy egy összegben vagy járadékként kéri az összegyűlt összeget. A pénztártagnak lehetősége van arra is, hogy tovább fizeti megtakarítását és csak egy későbbi időpontban igényli a kifizetést.

Magánnyugdíjpénztár

Röviden a magánnyugdíjpénztár egy saját, névre szóló számla volt, ahol a jövedelemmel arányosan gyűlt a megtakarításunk. Nagyon fontos tulajdonsága volt, hogy ez nem az állami nyugdíj felett jött létre, hanem valójában részben helyette. A nyugdíjjárulék egy része került ide átvezetésre, nem pedig új befizetések történtek.

A magánnyugdíjpénztári tagok száma 2010-ben meghaladta a 3 millió főt, a teljes vagyon pedig a 3000 milliárd forintot. Ekkor azonban az állam megkezdte a magánnyugdíjpénztárak fokozatos megszüntetését, és a nyugdíjrendszer visszaállítását egy fő pillérre (az állami pillérre), az öngondoskodási nyugdíj megtakarítások állami támogatása mellett. Ennek egyik első lépése volt, hogy 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között felfüggesztették a magánnyugdíjpénztári befizetéseket. A magánnyugdíjpénztár esetén mivel járulékokról volt szó, ezért arról az állam dönthetett és ennek a járuléknak egy részét csoportosították át egy egyéni számlára. Az adókkal és járulékokkal levont nettó fizetésünkből – kvázi a saját zsebünkből – pénz sosem került a magánnyugdíjpénztári rendszerbe és emiatt volt lehetséges a későbbi visszaterelés is.