Margin call

A margin call a tőkeáttételes kereskedés során fordul elő abban az esetben, amikor egy ügyfél számláján a veszteség mértéke eléri azt a szintet, hogy, ha nem fizet be további fedezetet, akkor a brókercég elkezdi zárni a pozícióit.

Mit jelent a margin call?

A margin kifejezés egy befektetés mögötti fedezetre utal, ami az instrumentum értékének töredéke. A tőkeáttételes vagy másképp mondva margin számlás kereskedés során a befektetőknek meghatározott összegű saját tőkét kell pénz vagy értékpapír formájában, letétként elhelyezniük a számlájukon. Így a brókerektől kapott kölcsönök segítségével nagyobb pozíciókat nyithatnak, mint amekkorát a rendelkezésükre álló összegből tudnának.

A kifejezés onnan ered, hogy korábban a brókercégek felhívták az ügyfelet ezen pont elérésekor, hogy figyelmeztessék: az elért veszteségek miatt a margin számlán elhelyezett források már nem elégségesek. Manapság a kereskedés már általában online felületeken keresztül zajlik. Telefonhívás helyett így jellemzően inkább valamilyen online értesítést kap az ügyfél. Ilyenkor újabb forrásokat kell a számlára helyeznie vagy a brókercég elkezdi lezárni a pozícióit egészen addig, amíg a minimális margin szint, vagyis a saját tőke és pozíciók fedezeti igényének aránya ki nem egyenlítődik.

Tőkeáttételes kereskedés

Tőkeáttételes kereskedés esetén a rendelkezésre álló tőkéjüknél nagyobb pozíciót tudnak felvenni a kereskedők. Ilyenkor a megnyitott pozíciók teljes értékével nem kell rendelkeznie a befektetőnek csak egy meghatározott összeget kell fedezetként elhelyeznie a brókercégnél. A tőkeáttétel tehát úgy is tekinthető, mint a brókercég által nyújtott, kereskedésre fordítható hitel.

A befektetők tőkeáttétellel növelhetik a befektetéseik hozamát, de ezzel együtt a kockázat is jelentősen emelkedik, a veszteség is többszörösére nőhet. Számos eszköz megvásárlása lehetséges tőkeáttétellel, ideértve a részvényeket vagy a határidős ügyleteket is.

Margin szint a margin call esetében

A margin számlás kereskedésnek számos követelménye van. Egyrészt a befektetőknek rendelkeznie kell meghatározott összegű saját tőkével, ami megfelelő fedezetként szolgál majd a kereskedéshez. Az úgynevezett fenntartási margin azt a minimálisan elvárt fedezeti, letéti szintet jelöli, amellyel a befektetőknek rendelkezniük kell a margin számlájukon. Másrészt pedig a befektetők csak bizonyos értékben és arányban használhatnak fel kölcsönt a pozíciók nyitása során. A meghatározott határérték az értékpapírok típusaiként és brókerenként is eltérő lehet.

Azt a folyamatot nevezzük margin callnak, amikor a nyitott pozíciók értékében bekövetkezett változások miatt a befektetők saját tőkéjének az aránya a fenntartási margin alá esik. Ilyenkor a brókerek jelzik az ügyfeleknek, hogy addicionális forrásokat kell elhelyezni a marginszámlán a fedezeti arány megfelelő szintre hozásához. Amennyiben befektetők ezt elmulasztják vagy nincs lehetőségük új forrásokat biztosítani, akkor a brókerek elkezdik lezárni az ügyfelek pozícióit egészen addig, amíg az ügyfelek saját tőke aránya az összes befektetéseken belül eléri a minimálisan meghatározott szintet.