Magyar állampapír plusz 2023

A Magyar Állampapír Plusz egy lakossági állampapír konstrukció, amely 2019. júniusától került forgalomba. A sávos, fix kamatozású értékpapír a teljes, ötéves futamidő alatt éves 5 százalék hozamot ígér a befektetőknek.

A MÁP Pluszt a Magyar Államkincstár bocsájtja ki, de másodlagos forgalmazóhelyeken, úgy, mint kereskedelmi bankokon, brókercégeken, és egyes alapkezelőkön keresztül is elérhető.

Magyar Állampapír Plusz forgalmazása

A MÁP Pluszt hivatalosan a Magyar Államkincstár bocsájtja ki állami garanciával. A Magyar Állampapír Plusz – más, kis névértékű államkincstári termékekhez hasonlóan – lakossági állampapírnak minősül, azaz belföldi és külföldi magánszemélyek által elérhető (csak devizabelföldi és devizakülföldi természetes személyek vásárolhatják meg).

A Magyar Állampapír Plusz jegyzést követően egymást követő egyhetes időszakokban kerül forgalomba. Minden egy hetes jegyzési időszakban névértéken, azaz a lejáratkori érték 100 százalékán vásárolható meg. Az értékesítésre felkínált, illetve jegyzett mennyiség rugalmas, így az Államkincstár minden vételi szándékot kész teljesíteni.

Az államkincstári számlán túl, a befektetőknek lehetőségük van másodlagos forgalmazóhelyeken is a MÁP Plusz vásárlására. Ilyenkor közvetlenül bankunktól, vagy más pénzügyi szolgáltatónktól vesszük meg az értékpapírt, így a vétel pontos költségéről a szolgáltatónál tudunk tájékozódni. A jelenlegi forgalmazóhelyek között szerepel a Magyar Államkincstár, a legtöbb kereskedelmi bank, a Magyar Posta kijelölt postahelyei, valamint a Hold Alapforgalmazó Zrt. is.

Magyar Állampapír Plusz kamata

A Magyar Állampapír Plusz sávos, fix kamatozású értékpapír. Ez azt jelenti számunkra a gyakorlatban, hogy az állampapír minden kamatperiódusban fix összeget fizet, de ez a fix összeg előre meghatározott módon változik az egyes kamatperiódusok között. Jelenleg a MÁP Plusz kamatainak mértéke:

Kamatperiódus

A kamat mértéke

A futamidő első féléve

Éves 3,5% (~1,75% a periódus alatt)

A futamidő második féléve

Éves 4,0% (~2,0% a periódus alatt)

Második év

Éves 4,5%

Harmadik év

Éves 5,0%

Negyedik év

Éves 5,5%

Ötödik év

Éves 6,0%

A teljes futamidő alatt a MÁP Plusz 4,95 százalékos éves hozamot ígér a befektetőknek. A sávos kamatozás a hosszabb távú elköteleződést honorálja, hiszen a futamidő végéhez közeledve egyre magasabb kamatról kell lemondanunk az állampapír eladásával.

Amennyiben egy adott periódus közepén vásárlunk az értékpapírból, akkor az eladó fél számára a periódusra számolt felhalmozott (időarányos) kamatot ki kell fizetnünk, hiszen a kamatperiódus végével a periódusra járó kamat teljes összegét mi kapjuk majd meg.

Mit jelent ez pontosan? Olvassa el a kamatperiódusról szóló cikkünket is, amelyben részletes kifejtjük, mitől függ egy részvény árazása!

MÁP Plusz visszaváltása

A Magyar Állampapír Plusz visszaváltása esetében a piaci kamatok változásából eredő árfolyamkockázatot az Államkincstár átvállalja. Minden kamatfizetést követő öt napon belül történő visszaváltás esetén az Államkincstár garanciát vállal az állampapír névértéken történő visszavásárlására. Az öt napos ablakon kívüli visszaváltás esetén az Államkincstár jelenleg 99,75 százalékos árfolyamot biztosít a befektetőknek.

A periódus alatti visszaváltás során az időarányos kamatot jóváírják számlánkon, a vételi szabályokkal összhangban. Így a futamidő alatti értékesítés vagy visszavásárlás során nem veszítünk kamatbevételt az adott kamatperióduson belül.

Az ötnapos ablakon kívüli időszakban a másodlagos forgalmazók - meghatározott feltételek mellett – napi vételi árfolyamot jegyeznek a Magyar Állampapír Plusz sorozataira. A pontos visszavásárlási értékről ilyenkor tájékozódjunk bankunknál vagy egyéb pénzügyi szolgáltatónknál, illetve a másodlagos forgalmazó üzletszabályzatában.