Kockázatmentes hozam

A kockázatmentes hozam a legbiztonságosabbnak tekintett pénzpiaci nyereség, amely adott pénz- és tőkepiaci referenciaértékeként szolgál.

A kifejezés gyakran elméleti, és a valóságban kereskedett hozamok alapján becsülhető meg. Kockázatmentes hozamnak általában az államok által kibocsátott kötvények hozamát tekintik. Esetükben az állam kezességet vállal a kamatok megfizetésére, amit elméleti szinten egy biztos eseménynek tekintenek.

kockázatmentes hozam

Viszont a valóságban még az államkötvények esetében is vannak kockázatok, mint például egy államcsőd, amely során az adott ország képtelen lenne visszafizetni a kötvények tőkerészét és a kamatokat. Ennek valószínűsége viszont rendkívül alacsony a fejlett gazdaságokban. Így gyakorlatilag az államkötvények az egyik legkevésbé kockázatos befektetési eszközök a fejlett piacokon.

A kockázatmentes hozam meghatározása

A kockázatmentes hozamot az államkötvények hozamával azonosíthatjuk, ami viszont országonként eltérő is lehet, illetve az egyes államkötvények lejárata is különbözik. A gyakorlatban jellemzően a rövid lejáratú államkötvények hozama és különböző bankközi kamatlábak szoktak a kockázatmentes hozam referenciaértékeként funkcionálni.

A kockázatmentes hozam szerepe

A kockázatmentes hozam több szempontból is fontos mutatószáma, indikátora a befektetési világnak. Általánosan elmondható, hogy mértéke egy adott gazdaságban hatással van a lakossági megtakarítások szintjére. Megfelelő hozamok mellett a gazdaság szereplői nagyobb valószínűséggel halmozzák fel jövedelmüket ahelyett, hogy egyből elköltenék azt. Másrészt pedig a kockázat mentes hozam fontos eleme számos tőkepiaci és teljesítmény-, illetve befektetésértékelési modellnek, mivel a befektetések alternatívájának tekinthető.

Alkalmazása a befektetések értékelésénél

A portfólióelméletben például a befektetők a kockázatmentes eszközök hozamaihoz hasonlítják más alternatív befektetések lehetséges hozamait. Az úgynevezett kockázati prémium mértéktől függően határoznak arról, hogy megéri-e a kockázatosabb, de nagyobb hozammal kecsegtető eszközökbe fektetni, vagy inkább válasszák a kisebb, de biztosabb hozamokat az államkötvényeken keresztül. A kockázati prémium azt a hozam szintet mutatja meg, amit a befektetők a kockázatmentes hozamon felül érhetnek el egy alternatív befektetéssel. Míg például a Sharpe ráta azt mutatja meg, hogy a befektetők mekkora többlet hozamot érték el a portfóliójukkal, a többletkockázat vállalásával.