KELER

A KELER Központi Értéktár Zrt. (röviden KELER) egy olyan szakosított hitelintézet, amely a tőzsdei és tőzsdén kívüli forgalom elszámolását végzi, valamint letétkezelési és értékpapírszámlavezetési funkciót is ellát
KELER

KELER jelentése

Az 1993-ban alapított intézmény a Magyar Nemzeti Bank, illetve a Budapesti Értéktőzsde tulajdonában áll. A KELER a magyarországi pénz- és tőkepiaci infrastruktúra kulcsfontosságú szereplője. Az intézményből 2008-ban kiszervezett KELER KSZF a központi szerződő félként garanciavállalási, kockázatkezelési és klíring funkciókat lát el.

A KELER, KELER KSZF feladatai

A KELER központi értéktárként kezeli a hazai központi értékpapírszámlákat, illetve kezeli a központi értékpapírszámlák közötti transzfereket. Ma már jellemzően dematerializált értékpapírok kezelésével és őrzésével foglalkozik. Ezeken felül a részt vesz a hazai értékpapír kibocsátásokban és ő felel a hazai ISIN kódok kiadásáért is. Az ISIN kód egy nemzetközi értékpapír azonosítási szám, amely segítségével egyértelműen azonosítható egy értékpapír.

A KELER KSZF klíring és kockázatkezelési tevékenységet lát el. A klíring gyakorlatilag a kereskedés során leadott megbízások feldolgozásának, egyeztetésének és megerősítésének folyamata. A klíring során a KELER KSZF elvégzi a klíringtagok pozíciónak az elszámolását, vagyis multilaterális nettósítását. A KELER, mint központi szerződő fél az eladók és vevők közé áll és biztosítja az értékpapír ügylet létrejöttét oly módon, hogy valamelyik fél nemteljesítése esetén magára vállalja a teljesítést. A KELER KSZF felel a klíringtagok biztosítékainak ellenőrzéséért és kiszámításáért is.

A kereskedés utáni elszámolás működése

Az értékpapír-kereskedési megbízások teljesítése és elszámolása egy többlépcsős rendszeren keresztül történik meg. Az ügyfeleknek ahhoz, hogy kereskedni tudjanak rendelkezniük kell egy brókercégnél vezetett értékpapírszámlával. A brókercég feladata az ügyfél számlájának a kezelése, nyilvántartása és az ügyfelek által adott megbízások párosítása egy másik ellentétes vevői vagy eladói oldalán álló ajánlattal. Mivel a tőzsdei kereskedés már dematerializált módon történik, nincs papír alapú értékpapír a számlák mögött.

A megbízások párosítása után a brókercégek nem egymás között rendezik le az értékpapír tranzakciókat, hanem vagy klíringtagként összesítik a saját ügyfeleik megbízásait, vagy továbbítják őket egy klíringtaghoz, aki szintén elvégez egy összesítést a brókercég klíringtagnál vezetett számláján. Az összesítés során azt kell érteni, hogy a KELER-nél egy adott brókercégre vonatkozóan kiszámolásra kerül az ügyfelek megbízásain keresztül eladott vagy megvásárolt értékpapírok nettó értéke.

Példa a multilaterális elszámolásra

Tegyük fel, hogy egy ügyfél megbízta a brókercégét azzal, hogy vásároljon 10 darab OTP részvényt 10.000 forintos áron. Amennyiben a brókercég ezt tudta párosítani egy olyan ajánlattal a piacon, ahol 10 darab OTP részvényt kínált valaki szintén 10.000 forintos áron, akkor az ügyfél csak annyit fog látni a megbízás teljesítése után, hogy levonásra került a vételi ár és átvezették a 10 darab részvényt az értékpapírszámlájára. Azonban a brókercég számára itt még nem ért véget az ügylet, hiszen el kell utalni a másik brókercégnek a vételi árat és meg kell tőle kapnia a 10 részvényt.

Ez a fenti folyamat, viszont nem játszódik le minden egyes megbízás után. A brókercégek gyakorlatilag a saját nevükben járnak el az ügyfelek megbízásai alapján, ami annyit tesz, hogy a brókerek megveszik az ügyfelek helyett az értékpapírokat és jóváírják őket a számlákon. Így brókercégeknek is rendelkeznie értékpapírszámlával, amit klíringtagoknál tartanak nyilván. A klíringtagoknál vezettet számlákon az ügyfelek számláin „lévő” értékpapírokkal megegyező eszközök találhatók.

A megbízásokat a brókercégek továbbküldik a klíringtagoknak, akik kapcsolatban állnak a KELER KSZF-fel. A klíringtagok gyakorlatilag a brókercégek kereskedéseinek az elszámolásával és értékpapír számlák vezetésével foglalkoznak. A klíringtagok a KELER-nél rendelkeznek központi értékpapírszámlával.

KELER KSZF felelőssége

A KELER KSZF felel a klíringtagok közötti megbízások multilaterális nettó módon történő elszámolásáért, ami azt jelenti, hogy az egyes megbízásokat összesítik és csak a nettósítás után fennmaradó eltéréseket vezetik át a KELER-nél nyilvántartott központi számlákra.

Például, ha a klíringtagokhoz érkezik a brókertől egy megbízás 10 darab OTP részvényre, akkor ezt a mennyiséget kellene átvezetnie a számlák között. Azonban, ha voltak még egyéb megbízások is a napközben, például egy olyan, ahol a másik klíringcég vásárolt 8 darab részvényt az első klíringtag ügyfelétől, akkor a KELER rendszerében csak 2 darab részvény kerül átvezetésre egyik központi számláról a másikra. Ezáltal a tranzakciók száma jelentősen csökkenthető és csak a nap végén fennmaradó kiegyenlítetlen tételek kerülnek átvezetésre az értékpapírszámlákra.

A KELER kívül más intézmények is felelősek a befektetési alapokban elhelyezett megtakarításának biztonságáért. Szeretné tudni melyek ezek és hogyan működnek? Olvassa el a letétkezelőkről szóló cikkünket is!