Holding társaság

A holding társaság egy jellemzően cégcsoportokon belül található entitás. Olyan esetekben fordul elő gyakran, ahol egy cégcsoportnak ugyanaz a személy vagy személyek (általában családtagok) a tulajdonosai.

Holding jelentése

Több oka is lehet egy olyan cégstruktúra kialakításának, amelyben szerepel egy holding cég is. A cégstruktúra szerkezetétől és a cégcsoportnak a működési területétől függően számos szerepe is lehet egy ilyen típusú vállalatnak. A két legjellemzőbb szerepe a vagyonkezelés, illetve a központosított feladatok ellátása lehet.

A holding olyan cégtípus, amely általában társaság vagy korlátolt felelősségű társaság (kft.). A holdingtársaság a legtöbb esetben nem gyárt semmit, nem árul termékeket vagy szolgáltatásokat, és nem folytat más kereskedelmi tevékenységet. A holdingok viszont más vállalatok részvényeinek többségével rendelkeznek. Annak ellenére, hogy egy holding társaság birtokolja más cégek eszközeit, általában csak felügyeleti feladatai vannak. Ennek eredményeként, bár figyelemmel kísérheti a vállalat vezetői döntéseit, nem vesz részt ezen leányvállalatok napi működésében.

Holding társaság működése

Holding általában azzal a céllal jön létre, hogy más társaságokat ellenőrizzen. A holdingtársaságok tulajdonában lehetnek például ingatlanok, szabadalmak, védjegyek, részvények és egyéb eszközök is. A vagyonkezelés és a központosított feladatellátás lehet a két legfontosabb funkciója egy holdingnak.

A vagyonkezelő társaságok a tulajdonukban lévő szervezetek részvényeinek, ellenőrzésre jogot biztosító többségét birtokolják. Az ebbe a szakágazatba tartozó vagyonkezelő szervezet nem nyújt semmilyen egyéb szolgáltatást azoknak az üzleti vállalkozásoknak, amelyekben tőkebefektetéssel rendelkezik, például nem vezet más gazdasági egységeket. Tehát a cégcsoporton belül a vagyonkezelést ellátó holding cég főként irányító és ellenőrző szolgáltatásokat lát el. Döntéseket hozhat a többi tagvállalat által tulajdonolt vagyon felhasználásáról, üzleti stratégiai szerepükről, a vagyon mozgatásáról és akár hasznosításáról is, valamint felügyeli a vagyon kezelését és jövedelemtermelő képességét. A holding és az adott termék, vagyon, szellemi termék és ingatlan feletti vagyonkezelési jogot és annak működését jellemzően vagyonkezelési szerződésben szabályozzák a felek.

Egy holding cég másik jellemző feladata lehet bizonyos központosított feladatok ellátása. Sok esetben bizonyos szolgáltatásokat minden egyes tagvállalatnak igénybe kell vennie. Ilyenek lehetnek például a könyvelés, a kontrolling, az adózási feladatok, a biztosítás, az IT, az adminisztráció, a számlázás, a marketing és a HR szolgáltatások. Ha ezeket a feladatokat külső szolgáltatón keresztül veszik igénybe a cégcsoportok, sokkal kifizetődőbb és költséghatékonyabb lehet, ha a cégcsoporton belül egy kijelölt tagvállalat (a holding cég) szerződik ezekkel a szolgáltatókkal, és így akár kedvezőbb díjakat is elérhet. Emellett ez a cég – mivel szinte minden lényegi információ ott fut össze – átláthatja a központi irányításhoz szükséges összes információt, és könnyebben kialakítható az egységes elszámolási és riportálási rendszer, amely megkönnyíti a tulajdonosok és a vezetés számára a döntéshozatalt.

Holding társaság előnyei

Előnye, hogy védve vannak a veszteségekkel szemben. Ha egy leányvállalat csődbe megy, a tulajdonos társaság tőkevesztést és a nettó értékcsökkenést szenvedhet el. A fizetésképtelen leányvállalat hitelezőinek viszont nincs jogorvoslata a holding társasággal szemben. Emellett segítik leányvállalataikat azáltal, hogy erőforrásaikkal csökkentik a szükséges működőtőke költségeit. Garanciaszerződés megkötésével az anyavállalat a leányvállalat nevében zálogjogot vállalhat kölcsönről. Ennek köszönhetően a leányvállalatok alacsonyabb kamattal juthatnak kölcsönhöz, mivel a holding társaság támogatása csökkenti a hitel kockázatát.

Példa

A Berkshire Hathaway például egy jól ismert holding társaság, amelynek több mint száz állami és magánvállalatban van részesedése, köztük a Dairy Queen, a Clayton Homes, a Duracell, a GEICO, a Fruit of the Loom, az RC Wiley Home Furnishings és a Marmon Group. A Berkshire szintén büszkélkedhet kisebb tulajdonrészekkel a The Coca-Cola Company, a Goldman Sachs, az IBM, az American Express, az Apple, a Delta Airlines és a Kinder Morgan társaságokban is.