Global macro stílusú befektetési politika

Global macro stílusú befektetési politika során a befektetők különböző országos, regionális, kontinentális vagy globális színtű makrogazdasági és geopolitikai trendek és előrejelzések alapján alakítják ki portfoliójukat.

Ez a befektetési stratégia leginkább a hedge fundokra és a befektetési alapokra jellemző. A globális makroalapok a legkevésbé korlátozott alapokhoz tartoznak, befektetéseik sokrétűek. Ez a típusú megközelítés először a hetvenes években  az Egyesült Államokban vált jellemzővé, napjainkban pedig a hedge fundok és befektetési alapok körében használják.

A stratégia gyakorlati értelmezése szerint a befektetők nem szűkítik le látókörüket egy régióra. Ha például a befektetők úgy vélik, hogy az Amerikai Egyesült Államok recesszió, gazdasági hanyatlás elé néz, akkor eladják az amerikai részvényeket és elkerülik a jövőbeni amerikai indexen vagy dolláron alapuló szerződéseket. Ezzel ellentétben, ha Szingapúr néz nagy növekedési potenciál elé, akkor egy global macro stílusú befektető Szingapúrba fog hosszú távon fektetni.

A globális makroalapok hagyatkozhatnak országos, regionális, kontinentális vagy globális színtű makrogazdasági és geopolitikai trendekre és előrejelzésekre. Elemzéseik során a következő tényezőket szokták például figyelembe venni:

  • Kamatlábak
  • Általános, bel- és külpolitika, politikai események
  • Monetáris politika
  • Nemzetközi kereskedelem szintje
  • Nemzetközi kapcsolatok
  • Valutaárfolyamok

Sok más befektetési stratégiával szemben a global macro megközelítés a szisztematikus kockázatokra fókuszál, melyek az egyes vállalatok és egyének hatásától függetlenek, az egyéni kockázatok diverzifikáltak.

A global macro stílusú befektetések típusai

A globális makroalapok és a global macro stílusú befektetési stratégiák több típusúak lehetnek. Az efféle alapkezelők általában kombinálják a különböző befektetés típusokat. Ennek köszönhetően egyszerre szerepelhetnek az alapokban valuta, kamatláb-alapú, például államkötvény és részvényindex befektetések. Emellett a stratégiák végrehajtási stílusa szerint is megkülönböztethető három megközelítés. A diszkrecionális stratégia a legrugalmasabb, számos különböző pénzügyi eszközt tartalmaz, a döntések pedig az alapkezelők fundamentális elemzésein alapszanak. Az árukereskedelmi tanácsadó (commodity trading advisor, CTA) megközelítéskor az alapokat az árak és a trendkövető algoritmusok felhasználásával határozzák meg. A szisztematikus global macro befektetések során pedig fundamentális elemzések alapján választják ki a befektetési eszközöket, de a portfólió allokációkat kereskedelmi algoritmusok határozzák meg.