FOMO

A FOMO az angol fear of missing out kifejezésből származó fogalom, amely valamilyen esemény elmulasztása, kihagyása miatti rossz érzésre utal.

Ez az érzelmi állapot a szociális jellegű szorongás egy formája, amelynek alapja a kognitív emberi képesség a lehetőségek felismerésére.  A FOMO a mindennapi élet számos területén fellelhető, egyik legjelentősebb példa lehet a pénzügyi életben megjelenő tőzsdepszichológiai probléma, amelyet a viselkedési közgazdaságtan (behavioral economics) tudományága vizsgál.

FOMO a mobilfüggőség egyik fajtája

FOMO, mint tőzsdepszichológiai probléma

A FOMO egy olyan jelenség, mely erősen befolyásolhatja a befektetési, pénzügyi döntéseket, a kedvező lehetőség elmulasztásától való félelemből adódóan. A vissza nem térő, kivételesnek tűnő lehetőségek, az ezekhez kialakuló érzelmi kötődés hatására a racionális döntés nagy mértékben megváltozhat. Túlzott mértékben az ítélőképesség teljes elvesztése is felmerülhet. Ennek eredményeképp a pénzügyi termékek túlzott áremelkedése lehetséges.

A lemaradástól való félelem jelenségével rövid távú kereskedők és hosszú távú részvénypiaci befektetők esetén is találkozhatunk. Általánosan elmondható, hogy vissza nem térő (vagy annak tűnő) lehetőségek esetén a befektetési hajlandóság megváltozhat, akár a logikával szembemenő mértékben is az érzelmi involváltságból, a kimaradástól való félelemtől vezérelve. Erre rásegíthet más befektetők, akár barátok, ismerősök sikereinek észlelése is. Az elérhető nyereségek közelsége, közvetlen környezetben történő tapasztalása ugyanis elhitetheti a befektetővel, hogy nagyobb esélye van a sikerességre, mint a valóságban.

Amennyiben a reális ítélőképesség széles körben elterjed a befektetők körében, a tőzsdén buborék vagy lufi létrejötte is lehetséges. Az így kialakuló felülárazott, vagy alulárazott helyzet zavarokat okozhat a különböző befektetési eszközök piaci működésében.

Ennek értelmében a piacra kettős hatást gyakorol a FOMO. Egyrészt a kimaradástól való félelmet átélő befektetők részéről, másrészt a kialakult buborék által okozott zavarok hatásaként, amely befolyásolhatja a befektetési instumentumok, vagy akár egyéb reálgazdasági termékek értékét.