Fix és változó kamat

Megkülönböztethető fix és változó kamat. Előbbi esetén a kamat mértéke egy előre meghatározott százalékos érték, ami a futamidő vagy több éves kamatperiódus alatt nem változik. Utóbbinál a kamat mértéke egy referencia kamatlábhoz igazodik, ezért a szerződésben rögzített időszakonként csökkenhet, de akár növekedhet is a hitel kamatterhe.

A kamat az összeg, amit a bankoknak fizetnek az ügyfelek a kölcsön kapott pénzért cserébe egészen a futamidő lejártáig. A kamatokat a még fennmaradó tőketartozás mértékében kell megfizetnie az ügyfeleknek a törlesztőrészleteket részeként.

fix és változó kamat jelentése

Fix kamat

A fix kamatozású hitelek kamatjai rögzítettek a futamidő alatt. A hitelvevők már a szerződés megkötésekor pontosan tudhatják, hogy mennyibe fog nekik kerülni a hitelfelvétel. Nem kell attól tartaniuk, hogy a piaci változások miatt emelkednek a törlesztőrészletek.

A fix kamat legnagyobb előnye a változó kamattal szemben, hogy akár 15-20 éves futamidő mellett is biztonságosan és kiszámíthatóan tudnak vele tervezni az ügyfelek. A törlesztő részletek nem fognak változni a kamatok miatt. A fix kamatok abban az esetben változhatnak a futamidő alatt, ha a bankok valamilyen feltétel teljesítése mellett további kamatkedvezményeket biztosítanak a hitelhez.

Változó kamat

A változó kamatozású hitelek kamatjai a futamidő alatt bizonyos periódusonként változhatnak. A kamatperiódusok, vagyis azok az időszakok, amikor a hitelkamatokat felülvizsgálják és eseteként megváltoztatják, pár hónapos időtávtól egészen éves periódusokig terjedhetnek. Ezen hitelek kamatjai nem véletlenszerűen változnak, hanem valamilyen referencia értékhez vannak kötve, amelyek a gazdaság, pénzpiac változásait reprezentálják. Vannak olyan hitelek, amelyek kamatlábai az infláció mértékét követik. Ennél jellemzőbb a jegybanki alapkamathoz és olyan referencia kamatlábakhoz igazodó kamatozás, mint a BUBOR vagy az EURIBOR, amely a bankközi kamatkörnyezetet tükrözi.

A változó kamatozás előnye, hogy kedvező kamatkörnyezet esetén a hitelek költsége a futamidő végére akár kisebb is lehet. Lehetőséget teremtenek arra, hogy a törlesztőrészletek csökkenjenek egyik periódusról a másikra. Ez természetesen, akkor tud csak bekövetkezni, ha a referenciaként használt mutatókban, kamatlábakban is csökkenés figyelhető meg.

A fix és változó kamat kockázata

A változó kamatozású hitelek jóval kockázatosabbak, mint a fix kamatozású társaik, mivel a referencia kamatokon keresztül a törlesztőrészletek és a kamatok nem csak csökkenni, hanem emelkedni is tudnak. Kedvezőtlen gazdasági helyzet esetén a hitelek jelentősen megdrágulhatnak, főleg hosszú, 10-15 éves futamidők mellett.

A kockázatosabbnak tekinthető változó kamatozást abban az esetben érdemes igénybe venni, ha hosszú távon csökkenő kamatkörnyezetre lehet számítani, vagy nem okozna gondot az esetlegesen megemelkedett törlesztő részletek kifizetése az ügyfeleknek. A változó kamatozású hitelek rövid távon jóval olcsóbbnak tűnhetnek a fix kamatozású hiteleknél. Így akkor is érdemes lehet megfontolni ennek a választását, ha az ügyfelek pár éven belül képesek lennének elő vagy vég törleszteni és mérsékelni a törlesztő részleteket, illetve az emelkedő kamatkörnyezetből eredő esetleges pluszköltségeket.