Elsődleges piac és másodlagos piac

Elsődleges piac alatt az értékpapír-kibocsátást értjük, vagyis azokat a tranzakciókat melyek során a kibocsátó maga adja el az értékpapírokat, hogy így friss tőkéhez jusson. A másodlagos piacon a befektetők egymás között tudnak kereskedni az adott értékpapírokkal.

Az elsődleges piac megkülönböztetése a másodlagos tőkepiactól

A tőkepiacion egyaránt zajlik a vállalatok forrásbevonása, illetve a már korábban kibocsájtott értékpapírok kereskedelme. Amikor a kibocsájtó először értékesíti értékpapírjait, elsődleges piaci műveletről beszélhetünk. Az értékpapír tetszés szerint lehet kötvény vagy részvény.

Másodlagos piac tranzakciók közé ezzel szemben azok tartoznak, melyek közvetlenül már nincsenek ráhatással a kibocsátó pénzügyi helyzetére, hiszen a részvény árfolyamának emelkedése már a részvény tulajdonosa számára jelent hozamot. A másodlagos piaci tranzakciói során tehát az értékpapír befektetők közötti adás-vétele zajlik.

Elsődleges piac funkciója

Az új kibocsátású kötvények vagy részvények olyan értékpapírok, melyekkel korábban nem kereskedtek egyetlen tőzsdén sem. A kibocsátás egyaránt lehet IPO vagy FPO. Az IPO során egy, korábban tőzsdén nem jegyzett vállalat kínálja részvényeit a befektetők részére, melynek sikeres volta esetén a vállalat tőkét tud bevonni, papírjai pedig a tőzsdén fognak tovább forogni. Ezzel szemben FPO-ra akkor kerül sor, ha egy már tőzsdén jegyzett vállalat kíván tőkét bevonni új részvények kibocsátása révén.

Szeretne többet tudni a vállalatok tőzsdére lépésének folyamatáról? Olvassa el az IPO-król szóló cikkünket is!

A hagyományos részvényjegyzés menete:

  1. A kibocsátó felkér egy az adott piacon járatos befektetési bankot, hogy segítse a folyamat levezetését.
  2. A befektetési bank segítésével átvilágítják és elemzik a vállalatot, illetve megállapítják a jegyzés során alkalmazandó árat. Az elsődleges kibocsátás, vagyis a részvényjegyzés ezen jegyzési ár alapján történik.
  3. Megtörténik az értékpapírok kibocsájtása.

Az elsődleges kibocsátás során a felbérelt bank, illetve a kibocsátó is a nagybefektetőkre fókuszál, a kisbefektetőknek pedig gyakran nem biztosít lehetőséget a vásárlásra az elsődleges piac.

Másodlagos tőkepiaci műveletek

A másodlagos piacon egy kisbefektető is ugyanakkora eséllyel vásárolhat. A tranzakciók árai a kereslet és a kínálat alapján kerülnek meghatározásra.

A tranzakciók közvetítéséért a brókerek felelnek. A brókerek adják, illetve veszik az különféle értékpapírokat az ügyfeleik nevében, így ezen piacon az értékpapír értékén túl megbízásijutalékot is szükséges fizetni. A megbízási díj a brókert illeti meg közvetítéséért cserébe.