Deficit

A deficit gyakorlati jelentése, hogy a kiadásai oldal meghaladja a bevételeket, azaz több pénz kerül elköltésre, mint amennyi befolyik.

A fogalom a hiány szinonimájaként is felfogható, és ezáltal a szufficit, azaz a többlet ellentéte.

Deficit jelentése

Pénzügyi értelemben véve deficitről akkor beszélünk, ha a kiadások meghaladják a bevételeket. Legyen szó a családi kasszáról, vállalatokról vagy egy kormányzatról, az adott szereplő több pénzt költött el az adott évben, mint amennyit kapott.

Az adott évi deficites működés azt jelenti, hogy negatív egyenleggel zártuk az időszakot. Ez értelemszerűen csökkenti az összes megtakarításunk értékét, illetve adósságot generál a számunkra.

Hosszú távon nem fenntartható a költségvetési hiány, azonban ideiglenesen még akár előny is származhat belőle. Például abból is fakadhat, hogy a kormány rengeteg befektetést eszközölt, ezzel élénkítve a gazdaságot és túllendülve a recesszión.

A költségvetési deficit előnyei és hátrányai

A deficit kifejezetten megosztó gazdasági jelenség, hiszen vannak előnyei és hátrányai is.

Előnyök

Bizonyos helyzetekben egy gazdasági program részét képzi. Például, egy kormányzat vállalhatja a deficites működést és növelheti kiadásait azért cserébe, hogy bizonyos befektetéseket eszközöljön, amelyekkel az állampolgárok jólétét segíti elő. (A magyar költségvetés például 2020-ban a koronavírus járvány elleni védekezés következtében hatalmas hiánnyal zárt.)

Gazdasági visszaesés esetén az állam gyakran szándékosan csökkenti a bevételeit, megtakarításait (csökkenti az adókat), és/vagy növeli a kiadásait, hogy segítse a gazdaságot és keresletet, valamint munkahelyeket generáljon. Magasabb foglalkoztatottság mellett többen rendelkeznek fizetőképes kereslettel, és így többen fognak tudni vásárolni, ezáltal átlendítve a gazdaságot a nehéz időszakon.

Hátrányok

A deficit ugyanakkor kockázatot is hordoz magában. A felhalmozott adósságokról már esett szó, de emellett fontos megemlíteni, hogy csökkentheti is a gazdaság növekedési ütemét, illetve a hazai valuta leértékelődésével jár.

Egyéb hasznos kifejezések

  • Kereskedelmi deficit – egy ország több terméket importál, mint exportál
  • Fiskális deficit – a kormányzat teljes kiadásai meghaladják a bevételeit (bevételeit kölcsönök nélkül)
  • Deficitfinanszírozás – azon módszerekre utal, amelyeket a kormányzat alkalmaz a költségvetési hiány finanszírozására, például kötvénykibocsátás vagy adósság monetizálás
  • Strukturális deficit – ha egy ország hiányt mutat, annak ellenére, hogy a gazdasága egyensúlyi helyzetben működik
  • Ikerdeficit – amikor egy országnak egyszerre van fiskális deficitje és fizetési mérleg hiánya