Buy and hold stratégia

A buy and hold (magyarul: vedd meg és tartsd) stratégia az egyik legfontosabb és legegyszerűbb befektetési stratégia, melynek lényege, hogy a vásárolt részvényeket a befektető hosszú ideig, akár 10-15 évig is magánál tartja.

Mit jelent a buy and hold stratégia?

Bármerre is megy a piac, ezt a stratégiát követő befektető nem adja el a részvényeit, mivel a rövid távú ingadozások nem fogják befolyásolni a befektetésének hosszú távú hozamát.

Fontos a megfelelő portfólió létrehozása

A buy and hold stratégia alapja a jól megválasztott pénzügyi termék, illetve termékek, hiszen akkor csökkenthetjük leginkább a kockázatot, ha több, különböző, viszont egyaránt ígéretes részvényt vásárolunk. A buy and hold stratégiát alkalmazók olyan portfólió létrehozására törekszenek, amely részvényei nem csak jelenleg értékesek, hanem 10-15 év múlva is azok lesznek. Ehhez nagyon fontos megválogatni, mibe fektetünk be. Az optimális részvények kiválasztásához érdemes lehet szakértő segítségét kérni. Mivel azonban ez egy egyszerű elven működő stratégia, alapos tájékozódás után kezdő befektetők számára is bátran ajánlott.

A buy and hold stratégia előnyei

Ha a vállalat hosszú távon jobban teljesít, akkor mi is több nyereséget leszünk képesek realizálni ezzel a stratégiával. A stratégia sajátossága, hogy a rövid távú piaci fluktuáció nincs rá hatással („válságálló”). Ezáltal egy stabil, alacsony kockázatú, hosszú távon jövedelmező befektetési alapot jelent. Gyakran jövedelmezőbbet, mint amekkora haszonra az aktívan kereskedők szert tesznek. Így a buy and hold stratégia nemcsak biztonságos megoldásnak számít, hanem egy alaposan átgondolt portfólió által magasabb hozamokat is biztosíthat a befektető számára, mintha az folyamatosan cserélgetné a részvényeit. Ez a magasabb hozam főleg annak köszönhető, hogy az állandó vétellel és eladással járó tranzakciós költségeket likvidáljuk (mivel csak magunknál tartjuk a részvényeket), viszont a részvények osztalékaiból részesedünk. Az osztalékok természetesen újból befektethetők, ezek pedig bőven fedezik a részvények fenntartási díjait, sőt még befektetni is tudunk belőlük.

Ráadásul a buy and hold stratégiához adókedvezmények kapcsolódnak. A befektetőnek a hosszú távú befektetésekre nem kell tőkenyereség-adót fizetnie. Még egy előnye, hogy mivel passzív stratégia, nem igényli a piacok folyamatos monitorozását sem, ezáltal sok időt és stresszt megspórolva.

A buy and hold stratégia hátrányai

Nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak a buy and hold stratégiának. Például a passzív stratégiákat ellenzők pont azzal érvelnek, hogy a piac volatilitásának figyelmen kívül hagyásával értékes lehetőségektől és nyereségtől esnek el a befektetők. A nem jól megválogatott (esetleg túl magas áron megvásárolt, vagy csak szimplán stagnáló) befektetések elértéktelenedhetnek az évek múlásával. Ráadásul könnyű beleesni abba a hibába, hogy valami olyan pénzügyi terméket tartunk megfelelő alapanyagnak, amely valójában nem az. És az is előfordulhat, hogy a hosszú ideig tartogatott befektetéseket végül nem a megfelelő időpontban adjuk el.

Nem csak a rosszul megválogatott portfólió, hanem az is befolyással lehet a befektetésünk sikerére, hogy melyik tőzsdén mozgunk. A buy and hold stratégia alapja, hogy a cégek profitja növekszik, és ezáltal a részvényeik (a mi befektetéseink) árfolyama is magasabb szintre emelkedik. Azonban vannak olyan tőzsdék, amelyeken még 15-20 éves időintervallumban is csak nagyon alacsony hozamokat érhetünk el. Például 2010 és 2015 között BUX Index is nagyon gyengén teljesített.

Kinek ajánlott?

  • Kezdő befektetőknek, akik egyszerű, biztonságos, viszont jövedelmező befektetést keresnek. A buy and hold stratégiát követőknek nem kell állandóan a híreket lesni és árfolyamingadozásokon aggódni. A rövid távú kilengések nem fogják a hosszú távú befektetés eredményét befolyásolni. Mivel „csak” magunknál kell tartani a részvényeket, a vétellel és eladással járó tranzakciós költségekkel sem kell bajlódni, és az árfolyamokat sem kell árgus szemekkel figyelnünk.
  • Elkötelezett vállalati részvényeseknek. Részvényt vásárolni nem más, mint részesedést vásárolni a vállalati tulajdonban. Ha valaki elegendő részvénnyel rendelkezik, az beleszólhat a döntéshozatalba is. Ezzel lehetősége nyílik a vállalati működés befolyásolására, a jelenlegi direktívák megváltoztatására. A változás azonban sok időbe kerül, ezáltal a buy and hold stratégia az elegendő részvénnyel rendelkező, a vállalat iránt igazán elkötelezett részvényesek egyik kedvence.