Befektetési alapkezelő

A befektetési alapkezelő egy olyan befektetési szolgáltatást nyújtó vállalat, amely a megtakarítok által a rendelkezésére bocsájtott összeget előre meghatározott feltételek szerint fekteti be.

Az alapkezelő a befektetési döntések meghozatalán és végrehajtásán túl egyéb adminisztratív feladatokat is ellát.

Mi az a befektetési alap?

Az alapkezelőnél a befektetők a befektetési jegyek megvásárlásával tudják elhelyezni a megtakarításaikat. Az így a befektetési alapba kerülő összeget az alapkezelő az általa kiválasztott eszközökbe, például részvényekbe, kötvényekbe és származtatott termékekbe fekteti a befektetési alap mandátumának megfelelően.

A befektető a részvényekhez hasonlóan a befizetett tőke arányában részesedhet a befektetett eszközök tőkenyereségéből, illetve hozamából. Fontos különbség azonban, hogy a részvényekkel ellentétben a befektetési jegy nem biztosít semmilyen szavazati jogot. A befektetési jegy tulajdonosa nem módosíthatja a befektetési stratégiát és a konkrét alap által tett befektetési döntéseket sem.

Az így elérhető széleskörű diverzifikáció előnyt biztosíthat már kis összegű befektetések esetén is, illetve lehetőséget teremt olyan jellegű befektetésekre is, amely egyéni megtakarítók számára nem, vagy csak nehezen lenne elérhető. Mindezért cserébe az alapkezelő az alapban kezelt vagyonon elért hozam egy bizonyos részét megkapja a szolgáltatás költségeként.

Szeretne többet megtudni a befektetési alapokról? Olvassa el az ebben a témában készült cikkünket is!

Az alapkezelő fő tevékenysége, a befektetési döntések meghozatala

A befektetés kisebb vagy nagyobb formában, de mindig kockázatos tevékenység. A befektetett vagyon értéke alakulhat kedvezően, de kedvezőtlenül is. Így a befektetési alapba történő fektetés is, mint minden befektetés jelentős részben bizalmi kérdés.

Azonban ez esetben a bizalmi szükséglet annyiban más, hogy itt kevésbé egy adott eszközben szükséges megbíznia az ügyfélnek, mivel az adott befektetési döntésről végső soron nem saját maga, hanem a befektetési alapkezelő dönt. A befektetési alapkezelők feladata az adott befektetési alap stratégiájának kidolgozása és megvalósítása. Az alapkezelő felel a kezelt vagyont érintő befektetői döntések meghozataláért. Összességében tehát a befektetési alapba történő befektetést illetően az alapkezelő személye kulcsfontosságú.

Befektetési jegyek vásárlását megelőzően kiemelt fontosságú az alapkezelő személyének, illetve szakmai múltjának, befektetési stílusának megismerése. Ezt fontos összevetni az általunk vállalni kívánt kockázati szinttel, befektetési időtartammal, illetve adott esetben befektetési eszközökkel.

Kisebb befektetési alapok esetében az alapkezelők maguk elemeznek egyedi kötvényeket, részvényeket, illetve más értékpapírokat. Ezek közül válogatnak az alap céljainak megfelelően, vesznek és eladnak meglátásuk szerint. Nagyobb alapok esetében azonban általános, hogy az alapkezelő munkáját kiegészíti, illetve támogatja egy elemző és egy a kereskedést végrehajtó, trader csapat.

Előfordulhat az is, hogy nem egy, hanem több alapkezelő kezeli az alapba fektetett pénzt. Ezen több alapkezelős helyzetben alakulhat úgy, hogy a kezelt összeget felosztják. A befektetési döntések ilyenkor születhetnek a különböző alapkezelők által egyedileg vagy konszenzus útján is.

Ahhoz, hogy valaki jó befektetési alapkezelővé váljon  széleskörű ismerettel és különféle képességekkel kell rendelkezzen. Egyre inkább informális jellegű követelményként jelenik meg a rendszerben a CFA (Chartered Financial Analyst) minősítés is.

A befektetési alapkezelő egyéb tevékenységei

Egy alapkezelő a befektetési jegyeinek értékesítésén túl egyéb szolgáltatásokat is nyújthat. Kezelheti más intézmények, például nyugdíjalapok vagy biztosítótársaságok vagyonát. Emellett előfordulhat az is, hogy magánszemélyek részére egyéb szolgáltatásokkal kiegészítve privát vagyonkezelést nyújt.

Az elemzői munka elvégzése és a befektetési döntések meghozatala természetesen nem lenne lehetséges az adminisztratív háttér biztosítása nélkül. A befektetési szolgáltatók jellemzően jelentős méretű back office részleggel rendelkeznek, akik többek között felelnek az ügyletek ellenőrzéséért és az adatok szolgáltatásáért.

Emellett, mivel ezen szolgáltatások esetén kiemelten fontos a bizalom, ezért általánosan elmondható, hogy az ügyfelekkel való kapcsolattartásra kiterjedt front office, intézményi és privát ügyfelekkel foglalkozó csapat áll fent.

Nem elhanyagolható továbbá a complience szerepe sem, hiszen az egyre szigorodó szabályozói környezetben egy befektetési alapkezelő számos előírásnak kell, megfeleljen.

Befektetési alapkezelő munkáját támogató intézmények

Hogy a befektetési alapkezelő munkája átlátható legyen, számos külső, független fél is biztosítja a transzparens működést. Ezek között említhetőek például a letétkezelők, a számlavezető bank és a könyvvizsgálók.