Árupiaci termékek

Az árupiaci termékek a kereskedelemben használt olyan alapvető áruk, amelyek felcserélhetők más, azonos típusú termékekkel, különböző termelőktől származó áruk között tehát nincs jelentős különbség.

Az árupiac két részre bontható: a tőke javak és a fogyasztási javak részpiacára. Ebbe a kategóriába tartoznak a különböző mezőgazdasági termékek, például a gabonák, a só, cukor vagy a kávé és a nyersanyagok, például a kőolaj, gáz, vas vagy arany. Tőke javak közül ide tartozhatnak különböző pénzügyi termékek, például devizák.

Kereskedés árupiaci termékekkel

A tőzsdén kereskedett árupiaci termékek fontos tulajdonsága, hogy felcserélhetőek azonos típusú termékekkel. Hasonlóságuk, standardizáltságuk miatt pedig gyakran kereskednek ezen termékekkel határidős, azaz jövőbeni leszállítás keretein belül is. A határidős tőzsdéken szabványosítják a kereskedett áru mennyiségét és minőségének megengedett alsó határát.

A határidős áruügyletekkel kétféle kereskedő foglalkozik. Az első típus a vevők és eladók csoportja, akik az ügyleteket tényleges vásárlásra vagy eladásra szánják. Az ő vásárlásaik esetén tehát a határidő lejártakor tehát megtörténik az áru cseréje. A másik típusú kereskedő a spekuláns, akinek célja nem konkrét áru vásárlása, hanem az árváltozásból származó különbségek kihasználása, így szerezve profitot az árupiaci termékekkel történő adás-vételekből.

Árupiaci termékek ára

Az árupiaci termékek árát az adott áru iránti kereslet és a kínálat határozza meg. Több tényező is befolyásolhatja egy árupiaci termék iráni keresletet, mint például természeti katasztrófák, gazdasági események, sokkok vagy a befektetési hajlandóság.