Árfolyamindex

Az árfolyamindex egy pénzügyi eszközök teljesítményének és értékének mérésére alkalmas idősor.

Mutathatja például a részvénypiac tendenciáinak változását. Ekkor egy adott részvénykosár árának változását követik nyomon, amelyben egyes kiválasztott vállalatok részvényei szerepelnek meghatározott súlyozásokkal. Ha az adott részvénykosár egy tőzsdén kereskedett részvények közül tartalmazza a legfajsúlyosabbakat, akkor tőzsdeindexnek is szokás nevezni.

Valuták összehasonlításában is találkozhatunk az árfolyamindex fogalmával, amely az adott pénznem teljesítésének mérésére szolgál a többi valutával történő összehasonlításban. Az árfolyamindexek az értékek százalékos változását mutatják a fő versenytársakkal szemben, egy adott bázis értékhez hasonlítva.

Árfolyamindex meghatározása, használata

Az indexek általában összehasonlító jellegű elemzések eszközei. Az árfolyamindex tehát különböző pénzügyi termékek, banki vagy tőzsdei instrumentumok, értékpapírok vagy akár nyersanyagok adott pillanatban értelmezhető, pénznemben kifejezett értékét hasonlítja össze egy bázis értékkel. A pénzügyi instrumentumok árai igazodnak az adott kereslet-kínálati feltételekhez, és mivel számos külső gazdasági tényezőtől függenek, összehasonlításukhoz egy általánosan értelmezhető mérőszám szükséges. Erre nyújt megoldást az árfolyamindex.

Árfolyamindex a részvénypiacon

A részvénypiacon számos különböző árfolyamindex méri a részvénykosarak változásait, amelyekben kiválasztott vállalatok részvényei szerepelnek meghatározott súlyokkal. Van több közismert árfolyam index. Például a Dow-Jones ipari átlagindex 30 nagyvállalat részvényárfolyamát mutatja, a S&P 500 index az ötszáz legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező amerikai részvénytársaságok részvényeit tartalmazza, a NASDAQ Composite Index pedig a technológiai piacon jegyzett vállalatainak részvény átlagos árváltozását mutatja.

Valuták esetén

Valuták esetén az árfolyamindex az egy adott pénznem (például amerikai dollár) teljesítményének mérésére szolgál egy valutakosárral szemben. A piaci környezet hatékonyabb elemzéséhez súlyozni is lehet az indexeket egy adott szempont alapján. Például a kereskedelemmel súlyozott index a valuták relatív kereskedelmi fontosságával súlyoznak, figyelembe véve, hogy mely országok milyen kereskedelmi kapcsolatban állnak egymással. Ezáltal egy valuta erősödése egy másikkal szemben sokkal jelentősebb, amennyiben a két ország szoros közreműködésben áll egymással, mint gazdasági kapcsolatot nem – vagy alig – létesítő országok valutái esetén.