Bankbetét

A betét a banknál betétszámlán vagy betéti okirat ellenében elhelyezett pénzösszeg, amelyre a bank kamatot fizet.

BANKBETÉTEK FAJTÁI

LEKÖTÉS IDEJE SZERINT

kamatveszteség nélkül csak a lekötési idő lejártakor lehet kivenni a pénzünket

a futamidő hossza változó

magasabb kamat

kamatveszteség nélkül felvehető bármikor az elhelyezett pénzösszeg

alacsonyabb kamat

KAMATOZÁS SZERINT

A futamidő elején meghatározott kamatszint végig állandó

A futamidő előrehaladtával változhat a kamat

a változást a jegybanki alapkamat és egyéb külső gazdasági tényezők határozzák meg

SZÁMOLJUNK EGY KICSIT!

Mikor járunk jól a fix és mikor a változó kamatozású betéttel?

Ha például egy változó kamatozású bankbetét kamatlába az inflációhoz van kötve, akkor abban az esetben éri meg ezt választanunk, ha meggyőződésünk, hogy az infláció magasabb lesz, mint a fix kamatozású alternatíva kamatlába.

A betét a banknál betétszámlán vagy betéti okirat ellenében elhelyezett pénzösszeg, amelyre a bank kamatot fizet. Amennyiben a betéthez bankszámla is tartozik, az ügyfél különféle banki szolgáltatásokat (bankkártya használat, folyószámla-hitel, internet- és mobilbank lehetőségek) is igénybe vehet. A legtöbb ember bankbetétben tartja a pénzét, mert biztonságosnak és kockázatmentesnek érzik ezt a megoldást.

Betét vagy befektetés

A betét és a befektetés közti legnagyobb különbség, hogy a betét esetében a banktól a tőkét és a kamatot is visszakapjuk, míg a befektetés esetében az elérhető magasabb hozam reményében a tőkénket is kockáztatjuk. A betét biztonságának azonban ára van, így az erre fizetett kamat alacsonyabb, mint amekkora hozamot egy jó befektetéssel el lehet érni.

Betétek fajtái

Lekötött és látra szóló bankbetét megkülönböztetése

Számlabetétek esetében a számlán lévő összeg lehet lekötés nélküli, azaz látra szóló vagy lekötött. Előbbi esetben az elhelyezett pénzösszeg bármikor felvehető kamatveszteség nélkül. Azonban ha az ügyfél nem kívánja rövid időn belül felhasználni a számláján lévő összeget, érdemes lekötni, ugyanis a lekötött betét után magasabb kamatot fizet a bank. Ennek hátránya, hogy kamatveszteség nélkül általában csak a lekötési idő lejártakor lehet kivenni a pénzünket. A betétek futamideje változó, az egy hónapostól egészen a több évesen át sok lehetőség létezik.

Kamatmeghatározás szerint

A kamatozás szerint beszélhetünk fix és változó kamatozású betétekről. Fix kamatozás esetén a futamidő elején meghatározott kamatszint végig állandó, függetlenül attól, hogy a világ merre változik. Változó kamatozásnál a futamidő előrehaladtával változhat a kamat, akár az ügyfél számára kedvező, akár kedvezőtlen irányba. A változás alapját egy előre rögzített tényező, jellemzően a jegybanki alapkamat, vagy az infláció alakulása határozza meg.

Forint és deviza alapú megkülönböztetés

Léteznek forintban vagy valamely más devizában – jellemzően dollárban vagy euróban – denominált betétek is. Fontos tudni, hogy nemcsak az adott devizához tartozó kamatkondíciók képezik részét a betétnek, hanem a betétesnek viselnie kell az adott pénznem devizakockázatát is. Másképpen fogalmazva a betétesnek számolnia kell az adott deviza jövőbeli várható árfolyamváltozásával is. Például egy euró alapú bankbetét többet fog érni forintban, ha a forint árfolyama romlik, míg kevesebbet fog érni forintban, amennyiben a forint euróhoz viszonyított értékeltsége javul.

Adózás

A bankbetétből származó kamatjövedelmet Magyarországon kamatadó terheli, a mindenkori SZJA mértéknek megfelelően. Ma ez 15 százalékban van megállapítva, amelyet a bank automatikusan le is von a kamat összegéből és megfizeti az állam számára. Az értékpapír számlákhoz hasonlóan viszont a betéti számlák esetén is jelentős kedvezmény vagy akár adómentesség érhető el TBSZ nyitásával.